Θύμα της… επιτυχίας της φαίνεται πως πέφτει η Σιγκαπούρη, με την εκτίναξη των ενοικίων στην κοσμοπολίτικη πόλη-κράτος των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων να απειλεί την εδραίωσή της ως χρηματοοικονομικού κέντρου, εκτοπίζοντας το Χονγκ Κονγκ.

GP Σιγκαπούρης: Τα πάρτι που δίνουν ζωή στην F1 και οι τιμές που… ζαλίζουν

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η έλλειψη προσφοράς κατοικιών λόγω καθυστερήσεων στις κατασκευές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και ένα κύμα νέων αφίξεων από μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία πέρυσι, ώθησαν τα ενοίκια κατοικιών στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον δείκτη ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών της κυβέρνησης. Σε ορισμένες περιοχές το κόστος ξεπέρασε ακόμα και το Χονγκ Κονγκ. Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% και φέτος, καθώς οι κτηματομεσίτες κάνουν λόγο για εκτόξευση της ζήτησης.

Η Σιγκαπούρη είχε θέσει ως στόχο να αντικαταστήσει το Χονγκ Κονγκ ως ασιατικό προορισμό για κεφάλαια και επενδύσεις, υποβοηθούμενη και από τους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό που παρέμειναν σε ισχύ επί σχεδόν τρία χρόνια στην Κίνα. Ο αριθμός των κατόχων Employment Pass και S Pass – οι κύριες βίζες που χρησιμοποιούνται από τους ξένους επαγγελματίες – αυξήθηκε κατά 4,5% σε 338.000 κατά τους 18 μήνες μέχρι τα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους.

«Μια πραγματική κρίση»

Τώρα όμως το μικροσκοπικό κρατίδιο μοιάζει να πέφτει θύμα της επιτυχίας του: Οι απλησίαστες τιμές των ενοικίων υπονομεύουν τις προσπάθειες να εδραιωθεί ως κυρίαρχος χρηματοοικονομικός κόμβος της Ασίας και να προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απροθυμία της τοπικής κυβέρνησης να βοηθήσει μια κυρίως εύπορη μειονότητα, κρίνοντας πως το κόστος ζωής αποτελεί έναν μόνο από τους παράγοντες που εξετάζουν όσοι σκέφτονται να μετακομίσουν στην Σιγκαπούρη. Άλλοι παράγοντες «περιλαμβάνουν τη θέση της Σιγκαπούρης ως παγκόσμιου επιχειρηματικού κόμβου, την ισχυρή εξωτερική μας συνδεσιμότητα, τους καλούς εμπορικούς μας δεσμούς, τα πρότυπα εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης και την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Ντέσμοντ Λι, υπουργός εθνικής ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, το υψηλό κόστος ζωής στη Σιγκαπούρη δημιουργεί μια «πραγματική κρίση», δήλωσε ο Woo Jun Jie, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της Σιγκαπούρης. «Είναι κάτι που επιβαρύνει περισσότερο τους ξένους, καθώς οι περισσότεροι ντόπιοι ζουν σε δημόσιες κατοικίες και πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία». Περίπου το 80 % των κατοίκων της Σιγκαπούρης ζουν σε δημόσιες κατοικίες χαμηλότερου κόστους. «Η Σιγκαπούρη είχε μια τεράστια εισροή ανθρώπων και επιχειρήσεων από την εποχή του κορωνοϊού. Θεωρηθήκαμε ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά [τα υψηλά ενοίκια] θα επηρεάσουν τη Σιγκαπούρη ως επιχειρηματικό κέντρο και νομίζω ότι ένα μέρος [των επιχειρηματιών] θα επιστρέψει αναπόφευκτα σε άλλες αγορές, ιδίως σε μικρότερους παίκτες», πρόσθεσε. Τάση που ενδέχεται να επιδεινώσει η νέα αύξηση των ενοικίων, κατά 10 έως 20%, που προβλέπεται για φέτος.

Αντίο Σιγκαπούρη;

Επαγγελματίες που μετακόμισαν στη Σιγκαπούρη τα τελευταία χρόνια από το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία δηλώνουν πλέον έτοιμοι να μετακομίσουν στην Αυστραλία, λόγω του χαμηλότερου κόστους ζωής. Κτηματομεσίτες που μίλησαν στους FT παραδέχονται ότι υπάρχει πλέον σημαντικό πρόβλημα με τις τιμές των διαμερισμάτων, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό που καταγράφεται είναι απλώς μια εξισορρόπηση μετά από αρκετά χρόνια μειωμένων ενοικίων. Όμως οι αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 100%, καθιστούν για πολλούς μη βιώσιμη την επιλογή παραμονής στην μικροσκοπική πόλη-κράτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή