
Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το πρώτο κινεζικό αντίστοιχο του πολυσυζητημένου ChatGPT αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη την Τρίτη μετά το κρασάρισμα του chatbot λίγες ώρες μετά το δημόσιο ντεμπούτο του, το οποίο όπως φαίνεται προσέλκυσε υπερβολικά πολλούς χρήστες.
Η αρχική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Φουντάν για την πλατφόρμα MOSS έγινε viral την Δευτέρα και συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια σελιδοπροβολές στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter.
Το MOSS, το οποίο παίρνει το όνομα ενός κβαντικού υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στην κινεζική ταινία επιστημονικής φαντασίας Wandering Earth 2, παρουσιάστηκε από τα κρατικά μέσα ως η κινεζική απάντηση στο ChatGPT της OpenAI.
Προσωπικό βοηθό AI για όλους προβλέπει ο δημιουργός του Web
To chatbot όμως έπαψε να λειτουργεί λίγες ώρες αργότερα και οι δημιουργοί του ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για το κοινό.
Η τεχνολογία της αμερικανικής OpenAΙ, η οποία σταδιακά ενσωματώνεται στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία στην Κίνα, όπου αρκετά πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται πλέον σε κούρσα για να αναπτύξουν κάτι παρόμοιο.
Στην αρχική ανακοίνωσή της την Δευτέρα, ομάδα του Φουντάν είχε περιγράψει το MOSS ως μοντέλο διαλόγου παρόμοιο με το ChatGPT. Την Τρίτη όμως απέφυγε την σύγκριση και παραδέχτηκε ότι απαιτούνται βελτιώσεις.
«Ανώριμο μοντέλο»
«Το MOSS είναι ακόμα ένα πολύ ανώριμο μοντέλο, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει το ChatGPT» είπαν οι ερευνητές σύμφωνα με το Reuters. «Ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό εργαστήριο σαν το δικό μας δεν μπορεί να αναπτύξει μοντέλα με ικανότητες που πλησιάζουν το ChatGPT».
«Οι πληροφοριακές υποδομές μας δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση τόσο μεγάλης κίνησης και ως ακαδημαϊκή ομάδα δεν έχουμε επαρκή εμπειρία στην μηχανική. Προσφέραμε μια πολύ κακή εμπειρία και πρώτη εντύπωση και εκφράζουμε την ειλικρινή απολογία μας σε όλους».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και το ChatGPT έχει κρασάρει αρκετές φορές λόγω υπερβολικής ζήτησης.
Λίγοι ήταν οι χρήστες που πρόλαβαν να δοκιμάσουν το MOSS, ωστόσο ένας δημοσιογράφος της Shanghai Observer μοιράστηκε την εμπειρία του και δήλωσε ότι τα αγγλικά του chatbot είναι καλύτερα από τα κινεζικά του.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τσιου Ζιπένγκ, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των παραμέτρων που εξετάζει το MOSS είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερος σε σχέση με το ChatGPT.
Πηγή in.gr


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες