Ανάπτυξη 1,3% το 2023, 2% το 2024 και 1,4% σε μέσα επίπεδα για την περίοδο 2025-2027, αναμένει για την ελληνική οικονομία ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει η ευρωπαϊκή απάντηση (έχει καταθέσει σχετική αίτηση στην ΕΚΤ) στους τοπ τέσσερις οίκους (DBRS, S&P, Moody’s, Fitch), που είναι σήμερα αποδεκτοί και από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης (ECAIs).

Διατηρώντας μάλιστα ως θετικές τις προοπτικές της χώρας και με δεδομένο ότι η βαθμολογία που δίνει για την Ελλάδα είναι ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν 33% πιθανότητες να δώσει αξιολόγηση «investment grade» για την ελληνική οικονομία εντός των επόμενων 18 μηνών.

Τι λέει για την επενδυτική βαθμίδα η Scope Ratings – Πού «θα καθίσει η μπίλια» της ανάπτυξης

Η επενδυτική βαθμίδα

Έστω και αν ο εν λόγω οίκος δεν είναι ακόμη αποδεκτός από το ευρωσύστημα και σε περίπτωση αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα υπάρχει ουσιαστικός αντίκτυπος, ωστόσο πιθανώς κάτι τέτοιο θα βελτίωνε το επενδυτικό κλίμα για την χώρα. Στην αγορά, εκτιμάται πως μετά τις διπλές εκλογές της Άνοιξης, οι πιο πιθανές ημερομηνίες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από τη Standard and Poor’s, ή την 1η Δεκεμβρίου, από την Fitch.

Για την Scope Ratings, αν η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη για την Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης της Covid-19, αν συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της Άνοιξης, θα αποτελέσει ένα πιστωτικά θετικό γεγονός.

Από την άλλη πλευρά οι προκλήσεις που επιμένουν αφορούν στην μέτρια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη περίπου στο 1% σε ετήσια βάση, η ανεργία που βρίσκεται στο 11,6% και κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., η περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση, μια άκαμπτη αγορά εργασίας, οι εξωτερικές ευπάθειες και ακόμα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία