Με το κενό εμπιστοσύνης να έχει κλείσει και την Ελλάδα να έχει μπει στα «ραντάρ» της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας – και όχι για ευκαιριακά… ψώνια – αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για 15-20 deals.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κλάδοι της ενέργειας, με τις Ανανεώσιμες Πηγές σε πρώτο πλάνο, ο τουρισμός, τα τρόφιμα & ποτά και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

PwC: Κεφάλαια 12 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ήδη υπάρχουν δρομολογημένες συμφωνίες που φτάνουν έως και το 60% των συναλλαγών του 2022, που ήταν χρονιά – σταθμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς προσέλκυσαν κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη της PwC.

Σημειώνεται ότι το 2022 σε εξαγορές και συγχωνεύσεις δαπανήθηκε το ποσό των 10,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα 4,2 δισ. ευρώ του 2021, ενώ 500 εκατ. ευρώ προήλθαν από έκδοση εταιρικών ομολόγων, 600 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και 400 εκατ. από συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι νέες συμφωνίες

Μεταξύ των νέων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν εφέτος περιλαμβάνονται η πώληση της Enel Ελλάδος που εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ και της Enel Ρουμανίας επιπλέον 1 δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται η συναλλαγή για την είσοδο του  κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης, GIC, στο μετοχικό κεφάλαιο του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos.

Επιπλέον, μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες, όπως η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του 30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης της Εγνατίας Οδού, ύψους 1,5 δισ.

Μάλιστα εάν στον χρηματοοικονομικό τομέα αρχίσει να πραγματοποιείται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η αξία των εξαγορών στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ εφέτος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο ελέγχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank.

Η αλλαγή του κλίματος, η ποιότητα των επενδυτών και τα αγκάθια

Κι όλα αυτά συμβαίνουν παρότι το 2023 ξεκίνησε μέσα στην αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, της απειλής της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, της αύξησης του κόστους του χρήματος και του ρίσκου των εκλογών.

Καθώς φαίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι συνθήκες άλλαξαν. Υπάρχει αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές, η υποχώρηση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη συγκριτικά με ότι είχε προβλεφθεί και η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό όπως σε ανάλογες προεκλογικές περιόδους στο παρελθόν.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Ανδρέου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της PwC, το καλό momentum και οι πολύ καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2023 για να συνεχιστούν δεν πρέπει να υποτιμηθούν τέσσερις παράγοντες. Αυτοί είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η συνέχεια της δημοσιονομικής προσήλωσης και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, καθώς και η διατήρηση του ρυθμού του 2022 στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Αξιοσημείωτη είναι σύμφωνα με τα στελέχη της PwC και η αλλαγή αναφορικά με την ποιότητα των επενδυτών που τοποθετούνται σε ελληνικά assets.

Πλέον οι επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα προσδοκούν σε ετήσιες αποδόσεις 3%-4% με ορίζοντα αποεπένδυσης τα 20 χρόνια και όχι funds που στοχεύουν σε ετήσιες αποδόσεις 15% με ορίζοντα αποεπένδυσης τα 3-4 χρόνια.

Το 35% της αξίας των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις προήλθε από το εξωτερικό με μέση αξία συναλλαγής τα 203 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ύψους της μέσης αξίας συναλλαγής δείχνει ότι οι ξένοι δεν φοβούνται πλέον την Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες συναλλαγές του 2022

Οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν το 2022 ήταν αυτοί των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (26,2%), των Τροφίμων και Ποτών (22,9%), των Τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και Τεχνολογίας (17,8%) και της Ενέργειας (10,8%).

Οι μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι εξαγορές της Chipita από την Mondelez International με τίμημα 1.370,9 εκατ. ευρώ, της Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. από την United Group (1.000 εκατ. ευρώ), της Viva Wallet Holdings Software Development S.A. από την J.P. Morgan (753,4 εκατ. ευρώ), της ΑΠΕ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) από την  Άνεμος Συμμετοχών (Motor Oil Ανανεώσιμη Ενέργεια Α.Ε.) με τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Συμμετοχών S.à.r.l. (CVC Capital Partners’ Fund VII) με το αντίτιμο να φθάνει τα 457 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις