Ανάπτυξη 1,1% το  2023, 1,5% το 2024 και 1,4% σε μέσα επίπεδα για την περίοδο 2025-2027, προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH, ο οποίος φιλόδοξή να γίνει ο πρώτος ευρωπαϊκός -ως ευρωπαϊκή απάντηση στους «τοπ 4 μεγάλους» –  που θα δέχεται και η ΕΚΤ στις αξιολογήσεις του χρέους των χωρών μελών (έχει υποβάλει σχετικό αίτημα).

Καθώς αξιολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ+», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με «θετικές» τις προοπτικές, δίνει μία  στις τρεις πιθανότητες η χώρα να ανακτήσει εντός του 2023 το στάτους του «investment grade», με τους αναλυτές του οίκου να σημειώνουν ότι η ενισχυμένη στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς –κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί – δικαιολογεί αξιολόγηση «ΒΒΒ».

Όπως αναφέρει, οι νομισματικές και δημοσιονομικές ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση του κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμες για να χρησιμοποιηθούν ξανά αν χρειαστεί,  στηρίζοντας  τη βιωσιμότητα του χρέους .

Πληθωρισμός

Με τον  πληθωρισμός στο 9,5% το 2022 και στο 5,8% το 2023 και την χώρα να σημειώνει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, δυναμική μείωσης του χρέους στην Ελλάδα θα παραμείνει, καθώς θα σημειώσει ουσιαστική πτώση, από το 206,4% του ΑΕΠ το 2020, στο 169,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 160% το 2023 και στο 147% έως το 2027.

Για το 2023, στους παράγοντες που επιβαρύνουν τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης εντάσσονται πάντως  τα υψηλά ακόμη επίπεδα του χρέους, το τραπεζικό σύστημα που παραμένει ευάλωτο παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι  δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και οι  αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές, καθώς  μια πιθανή πολιτική στροφή θα μπορούσε να αυξήσει το χρηματοοικονομικό ρίσκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων