Την απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών  Super Hornet που εμφανίζονται στην ταινία «Top Gun», αποφάσισε η Boeing, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία σχεδιάζει να τερματίσει την παραγωγή του F/A-18 Super Hornet, του μαχητικού αεροσκάφους που εντυπωσίασε το κοινό του κινηματογράφου στο περσινό Top Gun: Maverick, μετά από περισσότερες από 2.000 παραδόσεις για 40 χρόνια.

Boeing: Μειώνει κατά 2.000 το προσωπικό

Ο γίγαντας της αεροδιαστημικής θα σταματήσει την κατασκευή των μαχητικών, αφού παραδώσει το τελευταίο Super Hornet στο Ναυτικό των ΗΠΑ στα τέλη του 2025, σύμφωνα με ανκοίνωση την Πέμπτη. Η Boeing σκοπεύει να μεταφέρει τους 1.500 εργαζομένους που υποστηρίζουν το αεροσκάφος – από μηχανικούς έως χρηματοοικονομικό προσωπικό – σε άλλα προγράμματα στρατιωτικών αεροσκαφών, όπως το εκπαιδευτικό T-7.

Απελευθέρωση πόρων

Η απόφαση να κλείσει η γραμμή συναρμολόγησης Super Hornet θα απελευθερώσει πόρους για την υποστήριξη νέων προγραμμάτων στρατιωτικών αεροσκαφών, ανέφερε η Boeing. Ο κατασκευαστής αεροπλάνων σχεδιάζει να επεκτείνει το εργατικό δυναμικό στον αμυντικό του κόμβο του Σεντ Λούις για τα επόμενα πέντε χρόνια και να κατασκευάσει εκεί τρεις νέες εγκαταστάσεις για προηγμένα αεροσκάφη με πλήρωμα και χωρίς.

Μια εκπρόσωπος της Boeing σημείωσε ότι η εταιρεία εργάζεται σε απόρρητα προγράμματα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς και στον μυστικό ερευνητικό βραχίονα Phantom Works στην περιοχή.

Το Super Hornet είναι το δεύτερο πολυώροφο αεροσκάφος της Boeing που αποσύρθηκε αυτόν τον μήνα μετά την παράδοση του τελευταίου του 747 jumbo jet την 1η Φεβρουαρίου.

Η ιστορία του

Αρχικά αναπτύχθηκε από τον McDonnell Douglas στη δεκαετία του 1970, το F/A-18 Hornet ήταν το πρώτο αεροσκάφος που είχε φτερά από ανθρακονήματα και το πρώτο τακτικό μαχητικό αεριωθούμενου εξοπλισμένο με ψηφιακούς ελέγχους fly-by-wire. Οι Hornets μπήκαν στην ενεργό δράση το 1983 και πραγματοποίησαν τις πρώτες τους αποστολές μάχης τρία χρόνια αργότερα στο USS Coral Sea. Οι μαχητές διαδραμάτισαν βασικούς ρόλους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού Κόλπου το 1991 και παρείχαν 24ωρη κάλυψη πεδίου μάχης στο Αφγανιστάν μια δεκαετία αργότερα.

Η νεότερη έκδοση

Το Super Hornet, μια μεγαλύτερη έκδοση με ισχυρότερους κινητήρες, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1999.

Τα μαχητικά τελικά επισκιάστηκαν από το νεότερο, F-35 της Lockheed Martin Corp. Οι πωλήσεις Super Hornet μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια με υποψήφιους πελάτες όπως η Γερμανία και ο Καναδάς να επιλέγουν τα πιο προηγμένα μαχητικά Lockheed, δήλωσε ο σύμβουλος αεροδιαστημικής Richard Aboulafia.

Ενώ η Boeing εξακολουθεί να διεκδικεί την πώληση μαχητικών F/A-18 στην Ινδία, το γαλλικό μαχητικό Rafale θεωρείται το απόλυτο φαβορί. Η εταιρεία ανέφερε ότι εάν το Ινδικό Ναυτικό επιλέξει το αεροπλάνο της, θα μπορούσε να συνεχίσει να κατασκευάζει Super Hornets για άλλα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή