Επιτόκιο στο 3,5% από τον ερχόμενο Ιούνιο «βλέπει» πλέον η Goldman Sachs, στηρίζοντας την εκτίμηση αυτή σε μια σειρά από δεδομένα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης του συνολικού πληθωρισμού από την κορύφωση του Οκτωβρίου. Ο πυρήνας του πληθωρισμού σε επίπεδο ζώνης αυξήθηκε περαιτέρω σε 5,3% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας τη σταθερή αύξηση των τιμών των μη ενεργειακών αγαθών. Αν και εκτιμά ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος μηνιαίος πυρήνας του πληθωρισμού έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι διαδοχικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ την περασμένη Παρασκευή επανέλαβε την υπόθεση ότι τα επιτόκια πολιτικής θα πρέπει να κινηθούν περαιτέρω σε συσταλτικό έδαφος, δεδομένων των εύρωστων αγορών εργασίας, των σταθερών υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και των περιορισμένων ενδείξεων ότι η μέχρι σήμερα σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ έχει περιορίσει σημαντικά τα μέτρα των συνθηκών χρηματοδότησης.

Goldman Sachs: Η επόμενη επενδυτική ευκαιρία είναι τα εμπορεύματα

Η πρόβλεψη

Πάντως, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν επικεντρωθεί στο να πιέσουν για μια πιο περιορισμένη αύξηση στις 25 μ.β. τον Μάιο. Ειδικότερα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Λέιν, Βιλερουά και Πανέτα υποστήριξαν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης χωρίς να αντιταχθούν σε υψηλότερο τελικό επιτόκιο. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs βλέπει έναν πιθανό συμβιβασμό για αύξηση 50 μ.β. τον Μάρτιο, δίνοντας πιθανότητα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μετά.

Ως εκ τούτων, η αμερικανική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψη για το τελικό επιτόκιο στο 3,5%, προσθέτοντας μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό το Διοικητικό Συμβούλιο να μειώσει τον ρυθμό σύσφιγξης τον Μάιο. Ένας λόγος είναι ότι αναμένει πως ο χαμηλότερος γενικός πληθωρισμός, τον οποίο βλέπει να πέφτει στο 5% περίπου στα μέσα του έτους λόγω της απότομης μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, θα μεταδοθεί σε ασθενέστερες πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Κίνδυνος

Ωστόσο, ο κίνδυνος, παραμένει προς την κατεύθυνση υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής. Μια αύξηση των 50 μ.β. τον Μάιο παραμένει «ζωντανή», αν και κατά την άποψή τους είναι πιο πιθανό ο κύκλος σύσφιξης να συνεχιστεί με περισσότερα βήματα των 25 μ.β. μετά τον Ιούνιο, εάν τα στοιχεία παραμείνουν ισχυρά. Ως εκ τούτου, η ομάδα αγορών της τράπεζας διατηρεί την πρόβλεψή της ότι οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων θα αυξηθούν στο 2,75% έως το β’ τρίμηνο φέτος.

Από εκεί και πέρα, οι προοπτικές δραστηριότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ συνεχίζουν να βελτιώνονται και η ύφεση αποφεύγεται. Οι δείκτες PMI του Φεβρουαρίου αυξήθηκαν με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό, καθοδηγούμενοι κυρίως από την ανάκαμψη της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών.

Oι αγορές εργασίας στην Ευρωζώνη παραμένουν εύρωστες υπό το πρίσμα της ανθεκτικής οικονομικής δραστηριότητας. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κοντά σε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ως το διαρθρωτικό επίπεδο.

Τι θα κάνει η Fed

Παράλληλα, η προοπτική ενός μεγαλύτερου κύκλου αυξήσεων της Fed αποτέλεσε το βασικό μοχλό κίνησης της αγοράς την περασμένη εβδομάδα. Το δολάριο ενισχύθηκε και πάλι μετά από μια περίοδο απότομης υποτίμησης και αυτή η ανάκαμψη έχει περαιτέρω περιθώριο να διαρκέσει περισσότερο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να περιηγούνται στον δύσκολο δρόμο της προσπάθειας να επιβραδύνουν την οικονομία όσο χρειάζεται για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό εντός στόχου.  Οι προοπτικές υψηλότερων τελικών επιτοκίων έχουν επίσης ωθήσει τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες. Στο πετρέλαιο, συνεχίζει να αναμένει ότι τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων, η περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης θα οδηγήσουν τις τιμές του Brent υψηλότερα στα 100 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

H Κίνα

Ο οίκος αναμένει ότι οι αγορές της Κίνας θα σημειώσουν περαιτέρω ράλι χάρη σε αυτή την ανάκαμψη και προβλέπουμε απόδοση μετοχών της τάξης του 20% από εδώ και πέρα για τους επόμενους 12 μήνες. Παρά τον πρόσφατο σκεπτικισμό σχετικά με την πιθανή ισχύ της αναπτυξιακής ανάκαμψης της Κίνας, η Goldman Schs συνεχίζει να αναμένει ισχυρή ανάπτυξη κατά τους επόμενους μήνες από τις θετικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή