Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε με μια μικρότερη μείωση των επιτοκίων από τις προβλέψεις, μετά τη χειρότερη καταστροφή στη χώρα εδώ και δεκαετίες, σηματοδοτώντας ότι η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση είναι πλέον λιγότερο πιθανή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά από μια παύση δύο μηνών, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής(MPC) με επικεφαλής τον Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 8,5% – το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών – από 9%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας. Η τουρκική λίρα υποχώρησε ελαφρά μετά την απόφαση.

Τουρκία: «Φίμωση» της ελευθεροτυπίας

Η MPC ανέφερε ότι τα επιτόκια είναι πλέον «επαρκή για να υποστηρίξουν την απαραίτητη ανάκαμψη μετά τον σεισμό». Μόλις τον περασμένο μήνα, αφαίρεσε τη λέξη «επαρκής» από την καθοδήγησή της για την περιγραφή των ποσοστών.

«Έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό να διατηρηθούν οι οικονομικές συνθήκες υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση μετά τον σεισμό», ανέφερε η MPC. Είναι επίσης σε επιφυλακή για «την επίδραση των σεισμών στην ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης στον πληθωρισμό».

Με την πεποίθηση ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να μετριάσουν τον πληθωρισμό, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να πιέσει το κόστος δανεισμού όλο και χαμηλότερα ακόμη και μετά από 500 μονάδες βάσης νομισματικής χαλάρωσης πέρυσι.

Η καταστροφή που σκότωσε περισσότερους από 43.000 ανθρώπους στην Τουρκία και κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια έχει απλώς επιφέρει επείγουσα ανάγκη στην κεντρική τράπεζα να παράσχει περισσότερα νομισματικά κίνητρα, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι ήδη σχεδόν 50% κάτω από το μηδέν όταν προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό.

Περιμένοντας τον Ερντογάν

«Τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν είναι πιθανό να αποδειχθούν κρίσιμα για την αξιολόγηση του εάν η σημερινή μείωση κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αναμενόμενη θα ακολουθηθεί από περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενόψει των γενικών εκλογών του Μαΐου», δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής της In Touch Capital Markets.

Ξεπερνώντας τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού από το 1998, η οικονομία αντιμετωπίζει ένα νέο σοκ που απειλεί την ανάπτυξη και θα επιβαρύνει έναν προϋπολογισμό που έκλεισε πέρυσι με το μικρότερο έλλειμμά του σε περισσότερο από μια δεκαετία. Η καταστροφή αλλάζει επίσης τον πολιτικό λογισμό για τον Ερντογάν ανοίγοντάς τον σε κατηγορίες από την αντιπολίτευση σχετικά με τον χειρισμό της προσπάθειας βοήθειας από την κυβέρνηση.

Μέχρι 7%

«Δεν πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει ακόμη τη χαλάρωση. Αναμένουμε τα επιτόκια να μειωθούν στο 7% πριν από τις εκλογές φέτος. Βλέπουμε επίσης την κεντρική τράπεζα να συνεχίζει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά εργαλεία και παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να μετριάσει την αντίδραση των περικοπών της στη λίρα.

Μια ολοένα και πιο επεκτατική νομισματική πολιτική δεν θα κάνει τίποτα για να αντισταθμίσει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό που απλώς επιβραδύνθηκε σε λιγότερο από 60% σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Μπορεί να βρεθεί υπό πίεση μετά τους σεισμούς, με δημοσιονομικά κίνητρα και την απειλή για την προμήθεια προϊόντων διατροφής όπως το κρέας, που ωθούν την JPMorgan να αυξήσει την εκτίμησή της στο τέλος του έτους στο 45% από 43%.

Η λίρα

Η Standard Chartered Plc έχει προειδοποιήσει ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί στα 36 ανά δολάριο ΗΠΑ – από λίγο κάτω από το 19 – εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές μετά τις εκλογές. Η λίρα έχει υποχωρήσει 0,9% μέχρι στιγμής φέτος, αφού έχασε σχεδόν 29% έναντι του αμερικανικού νομίσματος το 2022.

Αλλά είναι η κλίμακα της καταστροφής τέτοια που πιθανότατα θα δώσει τον τόνο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με το συνολικό κόστος της καταστροφής να φτάνει τα 84 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να ελαφρύνει το βάρος για τους δανειστές, η κεντρική τράπεζα έχει ήδη εισαγάγει μια σειρά από απαλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εξαιρέσεων από τα υποχρεωτικά αποθεματικά για μέρος της πίστωσης στη ζώνη του σεισμού.

Ο Τούρκος οικονομολόγος της JPMorgan, Fatih Akcelik, ο οποίος ανέμενε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το δείκτη αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πριν από την απόφαση ότι «δεν αποκλείει περισσότερες μειώσεις επιτοκίων πριν από τις εκλογές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή