Ο Τζο Μπάιντεν θα προτείνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Mastercard Ajay Banga, σε μια κίνηση- έκπληξη για τον επόμενο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς η Ουάσιγκτον την πιέζει να επεκτείνει την οικονομική της δύναμη και να αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Banga «έχει ξοδέψει περισσότερες από τρεις δεκαετίες χτίζοντας και διαχειρίζεται επιτυχημένες, παγκόσμιες εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και καθοδηγούν οργανισμούς σε περιόδους θεμελιωδών αλλαγών», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του την Πέμπτη.

CEO στην Mastercard

Ο 63χρονος σήμερα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία General Atlantic LP. Πριν από αυτό, πέρασε μια δεκαετία ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mastercard. Κατείχε επίσης διάφορες θέσεις στη Citigroup, μεταξύ άλλων ως Διευθύνων Σύμβουλος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Ενώ η επίσημη διαδικασία υποψηφιοτήτων για την αντικατάσταση του Μάλπας άνοιξε νωρίτερα την Πέμπτη, και η τελική επιλογή δεν αναμένεται μέχρι τις αρχές Μαΐου, ο υποψήφιος της Ουάσιγκτον κατέχει παραδοσιακά την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Ο σημερινός πρόεδρος Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος προτάθηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Γέλεν πιέζει για αλλαγή στάσης

Η υποψηφιότητα έρχεται σε μια στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα και το δίδυμο ίδρυμά της στο Bretton Woods, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ζήτηση για τη βοήθειά τους, με το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος να βρίσκονται σε ή σχεδόν δύσκολη κατάσταση, με τις χώρες να οφείλουν στους πιστωτές τους εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Έρχεται επίσης καθώς η υπουργός Οικονομικών Γέλεν πιέζει μια εξέλιξη του αναπτυξιακού δανειστή από την παραδοσιακή εστίασή του στον δανεισμό ανά χώρα για να επικεντρωθεί σε παγκόσμια αγαθά όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των πανδημιών.

Μεγαλωμένος στην Ινδία, ο Banga έχει «μια μοναδική προοπτική για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και πώς η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να υλοποιήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της για τη μείωση της φτώχειας και την επέκταση της ευημερίας», είπε ο Μπάιντεν.

Εκτός λίστας

Ωστόσο, δεν ήταν μεταξύ μιας λίστας που αναφέρθηκε από αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, στην οποία περιλαμβανόταν η Samantha Power, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ. και ο Ngozi Okonjo-Iweala, ο σημερινός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διπλός πολίτης Νιγηρίας-ΗΠΑ. Το συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε την Τετάρτη ότι θα ενθαρρύνει σθεναρά τις γυναίκες υποψήφιες.

Περιφερειακές Πρωτοβουλίες

Ο πρώην επικεφαλής της Mastercard έχει υποστηρίξει τη μεγαλύτερη χρήση των πράσινων ομολόγων για την προώθηση της χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και τόνισε την πρόκληση της χρηματοδότησης φιλικών προς το κλίμα έργων σε αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό φορτίο χρέους.

Ο Banga συνηγήθηκε της Συνεργασίας για την Κεντρική Αμερική, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Αντιπρόεδρο Kamala Harris για την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα για την περιοχή με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας, με συνεισφορές άνω των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 50 εταιρείες και οργανισμούς .

Εάν διοριστεί από το εκτελεστικό συμβούλιο, ο Banga θα διαδεχτεί τον Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος επιλέχθηκε το 2019 από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θεωρήθηκε από τους επικριτές ως μη φιλικός προς τις κλιματικές προτεραιότητες του Μπάιντεν και της Γέλεν.

Η κλιματική αλλαγή

Μεταξύ άλλων συστάσεων, η τράπεζα καλείται να αντιμετωπίσει παγκόσμια και διακρατικά ζητήματα, ιδιαίτερα την κλιματική αλλαγή, και να επεκτείνει τη λεγόμενη κεφαλαιακή της επάρκεια, επιτρέποντάς της να μοιράζεται περισσότερα κεφάλαια και να αναλαμβάνει περισσότερους κινδύνους, ενώ παράλληλα συνεχίζει τον παραδοσιακό της ρόλο στη μείωση της φτώχειας και χρηματοδότηση έργων.

Οποιαδήποτε προσπάθεια, ωστόσο, θα πρέπει να εξισορροπηθεί με τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας τριπλού Α και της ιδιότητας του προτιμώμενου πιστωτή, που της επιτρέπει να δανείζεται φθηνά και να δανείζει με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα δεχτεί υποψηφιότητες έως τις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια θα αποφασίσει για μια λίστα με έως και τρεις υποψηφίους και έπειτα θα πραγματοποιήσει επίσημες συνεντεύξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή