Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας κινήθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη του ΟΤΕ στην Ελλάδα, ενώ συνολικά τα κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 3,6% και το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 4%, λόγω θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές εμφανίζονται αυξημένες κατά 23,8% στα €597,1 εκατ, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις αγγίζουν τα €638,3 εκατ. Το προτεινόμενο μέρισμα προς τους μετόχους ανέρχεται σε 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3%.

Το Δ’ τρίμηνο

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων Δ’ τριμήνου και 12μήνου του 2022, το Δ’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν σε €885,4 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, στα €813,9 εκατ., κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,8% και διαμορφώθηκαν στα €73,0 εκατ., αντανακλώντας κυρίως τη συνεχιζόμενη επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας (MTR).

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), αυξήθηκαν κατά 1,9% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν σε €535,8 εκατ., καθώς η αύξηση στα άμεσα κόστη αντιστάθμισε τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν σε άλλες κατηγορίες εξόδων, κυρίως στα κόστη ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου παρέμεινε αμετάβλητη στα €331,8 εκατ., οδηγώντας σε ένα περιθώριο 37,5%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 3,2%, στα €331,8 εκατ., και το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε ελαφρώς, στα 40,8%.

Ο Όμιλος κατέγραψε έξοδα για αποσβέσεις και απομειώσεις €292,3 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 67,1% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας ζημία απομείωσης ύψους €115,9 εκατ. που σχετίζεται με τις δραστηριότητες στη Ρουμανία. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €33,4 εκατ., μειωμένα κατά €109,6 εκατ. σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2021. Εξαιρουμένου του κόστους απομείωσης, τα κέρδη προ φόρων θα είχαν ανέλθει στα €149,3 εκατ. αυξημένα κατά 4,4% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2021.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε €199,4 εκατ., αυξημένες κατά 24,2% από το Δ’ τρίμηνο του 2021, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης των δικτύων FTTH και 5G, καθώς και των υψηλότερων επενδύσεων σε τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας ανήλθαν σε €186,8 εκατ. και €12,6 εκατ. αντίστοιχα.

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε €152,6 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2022, αυξημένες κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις ανήλθαν σε €137,8 εκατ. αυξημένες κατά 37,0% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2021, καθώς οι χαμηλότεροι φόροι εισοδήματος που καταβλήθηκαν αντιστάθμισαν την αύξηση των επενδύσεων. Ο Όμιλος κατέγραψε σημαντικά χαμηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος το 2022, κυρίως λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που σχετίζονται με την πώληση της σταθερής στη Ρουμανία που ολοκληρώθηκε το 2021.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν €726,7 εκατ., μειωμένος κατά 7,0% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 2,2% στο τρίμηνο, στα €813,9 εκατ., κυρίως λόγω των θετικών επιδόσεων της κινητής και του ICT.

Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 5,5%, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, η πτώση οφείλεται στη μετάβαση ορισμένων πελατών από τις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής σε υπηρεσίες IP solutions. Εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από υπηρεσίες data com, τα έσοδα λιανικής σταθερής, έχουν μείωση κατά 3,5%. Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από ευρυζωνικές υπηρεσίες επηρεάστηκε από τη δωρεάν αναβάθμιση ευρυζωνικών υπηρεσιών, μία κίνηση ενίσχυσης της πιστότητας των πελατών και της ανταγωνιστικής του θέσης.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 3,0% στο τρίμηνο. Ανοδικά κινήθηκαν τόσο τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου, όσο και καρτοκινητής , ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης προώθησης των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του ΟΤΕ. Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής κατέγραψαν ένα ακόμα θετικό τρίμηνο. Σε επίπεδο έτους, τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής κατέγραψαν επίπεδα ρεκόρ, αυξημένα κατά 48% σε σχέση με το 2021, ενώ ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, προ πανδημίας, κατά πάνω από 20%.

Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής μειώθηκαν κατά 5,2% στο τρίμηνο, καθώς τα χαμηλότερα έσοδα από διεθνή κίνηση (χαμηλού ωστόσο περιθωρίου κέρδους) αντιστάθμισαν τα έσοδα από την αύξηση των πωλήσεων οπτικών ινών σε παρόχους στην εγχώρια αγορά.

Τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 19,4% στο τρίμηνο, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στις υπηρεσίες ICT. Τα έσοδα από παροχή system solutions σημείωσαν μια ακόμα ισχυρή αύξηση, κατά 45% στο τρίμηνο. Η Εταιρεία αξιοποιεί τη μακροχρόνια εμπειρία της σε δικτυακές υποδομές και καινοτόμες και εξατομικευμένες λύσεις πληροφορικής & cloud. Πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα πληροφορικής για ευρωπαϊκούς οργανισμούς και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες συστημάτων πληροφορικής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,2% στο τρίμηνο, στα €331,8 εκατ., με ισχυρό προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) στα 40,8%, υποβοηθούμενο από την αύξηση των εσόδων και την εξοικονόμηση κόστους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις