Την αντίδραση της Ρουμανίας έχουν προκαλέσει οι ενέργειες της Ουκρανίας στη περιοχή του Δέλτα του Δούναβη, καθώς ο ποταμός μετατρέπεται πλέον σε ζωτικής σημασίας αρτηρία για το Κίεβο που αναζητά εναλλακτικές διαδρομές για την εξαγωγή προϊόντων, κυρίως σιτηρών.

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο

Το Βουκουρέστι ανέφερε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για τις ενδείξεις ότι η Ουκρανία βυθοκόρησε μια διώρυγα που διασχίζει μια κοινή, οικολογικά ευαίσθητη παράκτια περιοχή, την οποίαν και ζήτησε να ελέγξει.

Πρόκειται για τη διώρυγα του Μπίστρε, η οποία ενώνει τον Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα και προς την οποία η Ουκρανία μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σιτηρών. Την προηγούμενη εβδομάδα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι το βύθισμα των πλοίων που διέρχονται από την πλωτή οδό είχε αυξηθεί απότομα.

Η Ρουμανία έχει δηλώσει ότι ανησυχεί ότι τυχόν έργα εκεί θα μπορούσαν να απειλήσουν την άγρια ζωή στο Δέλτα του Δούναβη, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, παραβιάζοντας παράλληλα τις διεθνείς συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος.

«Ο Ουκρανός πρέσβης θα βρίσκεται σήμερα στο (ρουμανικό) υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα του ζητηθεί να επιτρέψει στις ρουμανικές αρχές να επαληθεύσουν την πραγματοποίηση έργων» στην περιοχή, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα.

Το «όχι» του Βουκουρεστίου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συναινεί σε οποιαδήποτε εμβάθυνση της διώρυγας, ζητώντας από την Ουκρανία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες να κάνουν μετρήσεις και να συλλέξουν δείγματα.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας ανέφερε στο Twitter ότι το βύθισμα των πλοίων που διέρχονται από τη διώρυγα είχε βαθύνει στα 6,5 μέτρα από 3,9 μέτρα.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χωρητικότητα του ποταμού Δούναβη και τον τζίρο των εξαγωγών των λιμανιών», σημείωνε το υπουργείο. «Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το σύμπλεγμα λιμένων του Δούναβη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Μια ημέρα αργότερα, η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βουκουρέστι ανέφερε ότι η εκβάθυνση ήταν μέρος των εργασιών ρουτίνας στη διώρυγα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Δέλτα του Δούναβη

Το Δέλτα του Δούναβη, μια από τις πιο περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του στη Ρουμανία, ενώ ένα μικρότερο τμήμα του απέναντι από τα σύνορα βρίσκεται στην Ουκρανία.

Η πρόσβαση του ποταμού Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα κατέστη κλειδί για το Κίεβο μετά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Τους τελευταίους μήνες, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η Ουκρανία αναγκάστηκε να εξαγάγει σιτηρά μέσω των γειτονικών της χωρών σιδηροδρομικώς, οδικώς ή μέσω ποταμών με φορτηγίδες. Μέσω του Ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντζας εξήχθησαν 8,6 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής