Έως το τέλος του Απριλίου αναμένεται να απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς παράλληλες συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι μεταξύ Μαΐου 2016 – Ιουνίου 2022.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ρίξει όλο το βάρος του στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να μειώσει τη στοίβα των εκκρεμοτήτων σε αυτές τις παροχές.

Πότε και ποιοι δικαιούνται τη σύνταξη με το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης

Ο στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι η εκκαθάριση περισσότερων από 127.000 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης, έως το τέλος Μαΐου 2023, όπως και των 13.724 εφάπαξ βοηθημάτων.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Σήμερα, οι κύριες συντάξεις απονέμονται περίπου σε δύο μήνες, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας το μεγάλο βάρος της προσπάθεια «πέφτει» τώρα στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, έτσι ώστε να επισπευσθεί η επίλυση του προβλήματος και στις επικουρικές.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχει ολοκληρωθεί η απονομή των αιτήσεων του 2021 και περίπου το 86% των αιτήσεων του 2022.

Απομένουν 7.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στην πλειονότητά τους η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν ρυθμιστεί, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης κ.λπ.)

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προχωρήσει ταχύτατα η προσπάθεια μείωσης των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις με το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που ξεπερνά τις 104.0009 και των συνολικών αιτημάτων τις 127.000.

Η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους με στόχο έως το τέλος Απριλίου 2023 να έχει δοθεί η πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

Ποιοι πάνε ταμείο

Ήδη έχουν αρχίσει και οι πληρωμές των συντάξεων για το Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

– Χθες καταβλήθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Σήμερα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

– Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax