Στην πτωτική πορεία επιστρέφουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των τιμών καταναλωτή τροφοδοτούν εκ νέου τα σενάρια για την πολιτική σύσφιξης της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,37% στις 32.700 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,54% στις 3.949 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,86% στις 11.375 μονάδες.

Wall Street: Διπλή ανατροπή και άνοδος

Οι τρεις δείκτες οδεύουν προς μια εβδομάδα με απώλειες. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,64%, ήτοι τη χειρότερη εβδομάδα του από τις 16 Δεκεμβρίου. Ο Dow υποχωρεί σχεδόν 1,99% αυτή την εβδομάδα και οδεύει προς την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών. Ο Nasdaq είναι χαμηλότερα κατά 1,67% και βρίσκεται σε πορεία για τη δεύτερη αρνητική εβδομάδα του σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Η αγορά επηρεάζεται αρνητικά από τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού από τη Fed, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιανουάριο και κατά 4,7% από πέρυσι, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία του Ιανουαρίου για το προσωπικό εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Boeing χάνει περισσότερο από 2% μετά την προσωρινή διακοπή της παράδοσης των 787 Dreamliners της λόγω προβλήματος στην άτρακτο. Η εταιρεία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις παραδόσεις μέχρι να αποδείξει στην FAA ότι έχει επιλύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, η παραγωγή θα συνεχιστεί και η Boeing δεν αναμένει ότι το ζήτημα θα απαιτήσει πρόσθετες εργασίες στα 787.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων μπροστά στα αντιφατικά οικονομικά μηνύματα. Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, ο καταναλωτής των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει ισχύ.

“Εξακολουθούμε να κοιτάμε την κάννη ενός όπλου που δεν έχει έρθει σε επαφή με το τι δύναμη μπορεί να έχει ο καταναλωτής για το υπόλοιπο του έτους και τι θα κάνουν τα κέρδη για το υπόλοιπο του έτους. Και νομίζω ότι η αγορά μετοχών είναι υπερβολικά αισιόδοξη”, δήλωσε η Liz Young της SoFi.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Bank of America οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει εκροές ύψους 9 δισ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές υψηλότερων επιτοκίων εν μέσω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Αυτή σηματοδοτεί επίσης την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών για τις αμερικανικές μετοχές. Αντ’ αυτού, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε κρατικά ομόλογα και επιχειρήσεις επενδυτικής βαθμίδας. Στα πρώτα σημειώθηκαν εισροές ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, ενώ οι επενδυτές αγόρασαν εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αξίας σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street