Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν την κίνηση που άρχισαν χτες, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανική, είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο το δ’ 3μηνο του 2022.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,35%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,13% στις 7.935 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,12% στις 15.494 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,39% στις 7.346 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η BASF χάνει σχεδόν 5%, καθώς ανακοίνωσε σχέδια περικοπής 2.600 θέσεων εργασίας, περίπου το 2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, με τη μεγαλύτερη χημική εταιρεία της Ευρώπης να προσπαθεί να μειώσει το κόστος απουσία του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Οικονομικές εξελίξεις – Μάκρο

Οι αγορές αποτιμούν… θετικά τελικά τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η προηγούμενη αρχική εκτίμηση έδειχνε μείωση 0,2%. Βέβαια, αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αφομοιώνουν μια πληθώρα εταιρικών κερδών, καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι πρόσφατες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού δεν αντισταθμίζουν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Άλλωστε, οι φόβοι για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς περικοπές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ελλοχεύουν, χάρη στον επίμονο πληθωρισμό και τις ενδείξεις ότι οι οικονομίες αποδεικνύονται ανθεκτικές, καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές. Μια δημοσκόπηση αναλυτών μετοχών που δημοσιεύθηκε από το Reuters την Πέμπτη υποδεικνύει ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες, καθώς η τιμολόγηση των επιτοκίων της αγοράς κινείται υψηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα, στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK να ανεβαίνει κατά επτά μονάδες στο -38. Αν και αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που προκάλεσε η κρίση του κόστους ζωής, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει υψηλό 10 μηνών.

Ο εμπροσθοβαρής γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK βελτιώθηκε επίσης στο -30,5 τον Μάρτιο, από -33,8 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία για τη γερμανική ανάπτυξη ήταν όμως λιγότερο ενθαρρυντικά, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, γεγονός που οδήγησε σε ετήσια ανάπτυξη μόλις 0,3%.

“Οι προοπτικές για τον κόσμο είναι ελαφρώς πιο θετικά στις αρχές του 2023 από ό,τι πιστεύαμε ότι θα ήταν μόλις πριν από δύο ή τρεις μήνες”, δήλωσε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές