Οι τελετές αποφοίτησης των πανεπιστημίων απέχουν λίγους μήνες και πολλοί νέοι της γενιάς Ζ (Gen Z) αναζητούν μονάχα ένα πράγμα για την πρώτη τους δουλειά: επιτέλους λίγη σταθερότητα.

Εχοντας βιώσει το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητικών τους χρόνων εν μέσω της Covid-19, οι νέοι απόφοιτοι είναι ανθεκτικοί και προσαρμόσιμοι, αλλά επιζητούν και την κανονικότητα: το 85% των ατόμων που ανήκουν στην Gen Z και αναζητούν εργασία λένε ότι δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα, σύμφωνα με μια νέα αναφορά από το Handshake, έναν ιστότοπο καριέρας για φοιτητές και πρόσφατους αποφοίτους.

Γιατί οι Zoomers «σφίγγουν το ζωνάρι»

Πρόκειται για ένα υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το 81% που λέει ότι τα οφέλη είναι σημαντικά και το 80% που λέει ότι ο υψηλός αρχικός μισθός είναι μεγάλος παράγοντας, σύμφωνα με την έρευνα σε 1.853 άτομα που αναζητούν εργασία. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που αναζητούν εργασία από τη συγκεκριμένη γενιά ορίζουν τα 82.00 δολάρια ως έναν «υψηλό» αρχικό μισθό.

Αυτοί οι νέοι επαγγελματίες θα εισέλθουν σε μια αγορά εργασίας που ακόμη και οι πιο έμπειροι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς: οι σαρωτικές απολύσεις είναι στην επικαιρότητα, παρόλο που ο αριθμός της ανεργίας παραμένει ιστορικά χαμηλός και οι προειδοποιήσεις για ύφεση δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας μένουν κενές.

Καθώς η άνοιξη πλησιάζει, πολλοί μελλοντικοί απόφοιτοι αξιοποιούν τα ανθεκτικά δεδομένα της αγοράς εργασίας για να προχωρήσουν στην αναζήτηση εργασίας νιώθοντας δυνατοί, λέει η Valerie Workman, επικεφαλής της Handshake.

Μια προηγούμενη έκθεση της Handshake για την τάξη του 2023 έδειξε ότι οι μελλοντικοί απόφοιτοι έχουν άγχος αλλά ταυτόχρονα αισιοδοξία για τις προοπτικές εργασίας.

Η ιδέα ότι οι νέοι επικεντρώνονται στην αναζήτηση εργασίας για πρόοδο είναι μύθος, προσθέτει: «Αυτή η γενιά νοιάζεται για τη δουλειά που κάνει και θέλει να βρίσκεται σε ένα μέρος που εκτιμά το ταλέντο της».

Οι εργαζόμενοι της Gen Z θέλουν σταθερότητα για τη σταδιοδρομία τους, καθώς και για να προστατευθούν από το αυξανόμενο κόστος και μια πιθανή ύφεση, προσθέτει η Workman. «Γνωρίζουν τα θέματα μισθού όσον αφορά το να έχουν τον τρόπο ζωής που θέλουν. Θέλουν να ζουν μόνοι τους και να συντηρούνται», λέει.

Οι νέοι επαγγελματίες σήμερα έχουν περισσότερες πληροφορίες από ποτέ για να κατευθύνουν τη σταδιοδρομία και τους μισθούς τους. Η Workman λέει ότι η ικανότητα της Gen Z να μιλά πιο ανοιχτά για τις αμοιβές – και να υποστηρίζει βιώσιμους μισθούς εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού – είναι κάτι που πρέπει να επικροτηθεί.

Χάσμα

Ενώ οι συζητήσεις για τους μισθούς γίνονται λιγότερο ταμπού, οι προσδοκίες των φύλων εξακολουθούν να συμβάλλουν στο χάσμα στις αμοιβές μόλις εισέλθουν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.

Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, θέτουν τις «υψηλές» προσδοκίες τους για τον μισθό 6.200 δολάρια χαμηλότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Handshake. Οι διαφορές στο τι σπουδάζουν άνδρες και γυναίκες στο κολέγιο παίζει επίσης ρόλο.

Όπως αναφέρει το CNBC, αντί να πείτε στις γυναίκες να ζητήσουν περισσότερα, «ο πιο γρήγορος τρόπος για να μειωθεί το χάσμα είναι να δημοσιεύσετε την αμοιβή, ώστε οι γυναίκες να μην αναρωτιούνται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή