Μπορεί να ακούγεται τρομακτικός ο στόχος της αποταμίευσης, των επενδύσεων και ο προγραμματισμός συνταξιοδότησης για τα «μέλη» της γενιάς Z, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως η έναρξη του νέου έτους είναι μια καλή στιγμή για ένα οικονομικό τσεκ απ.

Αυτό που έρχεται µετά τους millennials είναι µια γενιά εξίσου δηµοφιλής, την οποία οι ειδικοί στον χώρο της εργασίας έχουν «βαφτίσει» Generation Z (Gen Z) ή γενιά Ζ στα ελληνικά. Μια γενιά µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν θεωρείται απλώς εξοικειωµένη µε το Διαδίκτυο, αλλά ταυτίζεται µε αυτό. Πρόκειται για την πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή και οι µελετητές του Κέντρου «Generational Kinetics» την τοποθετούν στα παιδιά που γεννήθηκαν µεταξύ 1998 και 2015.

Είναι πραγματικά προ των πυλών μια παγκόσμια ύφεση;

Καθώς οι νέοι εργαζόμενοι ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους, οι αγορές μετοχών και ομολόγων βρίσκονται σε αναταραχή, πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες «βιώνουν» τη χειρότερη ετήσια επίδοση εδώ και χρόνια, ενώ η ύφεση καραδοκεί. Οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Το χρέος και τα επιτόκια πιστωτικών καρτών αυξάνονται. Το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί. Και η συνταξιοδότηση φαίνεται κάτι το πολύ μακρινό.

Για τη Gen Z, η έναρξη του νέου έτους είναι μια καλή στιγμή για ένα οικονομικό τσεκ απ, λένε οι σύμβουλοι, οι οποίοι προτείνουν έναν οδικό χάρτη με τους άμεσους αλλά και τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι τέσσερις συμβουλές

Προσωπικός ισολογισμός

Αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι σπάνια κοιτούν τη μεγάλη εικόνα με όλα τα έσοδα, τις επενδύσεις και τα έξοδά τους, δήλωσε ο Dustin Smith, οικονομικός σύμβουλος στην Wealth Enhancement Group. «Προτού μπορέσετε να πάρετε οποιεσδήποτε οικονομικές αποφάσεις πρέπει να έχετε μια ολιστική κατανόηση της θέσης σας. Αυτό περιλαμβάνει προσεκτική καταγραφή όλων των συναλλαγών και ιδιαίτερη προσοχή σε πράγματα όπως τα επιτόκια και οι συνδρομές».

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουν τυχόν σημαντικά έξοδα στον ορίζοντα, όπως η μετακόμιση ή οι διακοπές, και να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα σχέδια αποταμίευσης ανάλογα, δήλωσε ο Bill McManus, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εφαρμοσμένων πληροφοριών στο Hartford Funds.

Εξοικονόμηση εκτάκτου ανάγκης

Ενας κοινός κανόνας για την εξοικονόμηση είναι να αφιερώνετε δαπάνες τριών έως έξι μηνών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ειδικά εάν ανησυχείτε για τη σταθερότητα της εργασίας σας σε εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

«Εάν εργάζεστε, βεβαιωθείτε ότι η οικονομική σας κατάσταση είναι εντάξει, όπως να έχετε δημιουργήσει ένα αποθεματικό μετρητών πριν εξοφλήσετε τα χρέη σας», είπε ο T.J. Williams, χρηματοοικονομικός σχεδιαστής στην Wealth Enhancement Group. Αν και μπορεί να φαίνεται αδιανόητο να αποταμιεύετε πριν αποπληρώσετε δάνεια και υποχρεώσεις, αν δεν το κάνετε αυτό θα μπορούσε να σας ωθήσει σε μεγαλύτερο χρέος ή να σας αναγκάσει να πουλήσετε επενδύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Αποπληρωμή χρέους

Το προσωπικό χρέος από φοιτητικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες δεν είναι απλώς μια οικονομική πίεση: Επηρεάζει τον γενικότερο προϋπολογισμό και συνεπώς την ικανότητά σας να υποβάλετε αίτηση για άλλες πιστωτικές κάρτες και στεγαστικά δάνεια.

Επενδύσεις

Όπως επισημαίνεται, οι επενδύσεις θα πρέπει να κατανέμονται σε εταιρείες διαφορετικών μεγεθών και τομέων. Οι νεότεροι πελάτες του Griffith τείνουν να προτιμούν τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία.

Τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, δεν είναι απαραίτητα στο «κόκκινο», είπε ο Kyle McBrien, οικονομικός σχεδιαστής της Betterment — αλλά δεν θα πρέπει να αποτελούν πάνω από το 5% έως το 10% ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες