Ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν να επενδύσουν σε ακίνητα, βγάζοντας μετρητά από… στρώματα και θυρίδες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των συναλλαγών σε μετρητά ανήλθε στο υψηλότερο ποσοστό από το 2013, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές, που συνήθως αντιπροσωπεύουν πολλές πωλήσεις με μετρητά, υποχώρησαν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Attom. Αυτό υποδηλώνει ότι περισσότεροι ιδιώτες στράφηκαν στην αυτοχρηματοδότηση για να αποφύγουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Πόσο αυξήθηκαν ενοίκια και κατοικίες σε μια 10ετία στην ΕΕ- Βουτιά στην Ελλάδα

Όπως τονίζεται, αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις 13 πόλεις με μερίδιο μετρητών άνω του 50% στα δεδομένα της Attom. Η Ογκούστα της Τζόρτζια, γνωστή για τη διοργάνωση του τουρνουά γκολφ Masters, βρέθηκε στην κορυφή με ποσοστό 72%.

Οι κτηματομεσίτες στην περιοχή αναφέρουν ότι «η πλειονότητα είναι κυρίως άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται ή άνθρωποι που έχουν πουλήσει κάτι σε άλλα μέρη της χώρας και έχουν κερδίσει πολλά χρήματα».

Η «Ζώνη του Ηλιου»

Εκτός από τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, δύο σημαντικοί παράγοντες φέρεται να εξηγούν το άλμα πωλήσεων σε μετρητά. Πολλά μέρη στη λεγόμενη «Ζώνη του Ηλιου», μια ευρύτερη περιοχή των νότιων ΗΠΑ, που γενικά θεωρείται ότι απλώνεται κατά πλάτος των Νότιων και Νοτιοδυτικών Πολιτειών, παραμένουν σχετικά προσιτά σε σύγκριση με τη βορειοανατολική και τη δυτική ακτή. Αυτό τους δίνει ένα πλεονέκτημα – και μετρητά. Επίσης και οι θεσμικοί επενδυτές, που κάηκαν από την ξαφνική στροφή της αγοράς πέρυσι, αποσύρθηκαν από τις «καυτές» αγορές.

Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν πέρυσι εν μέσω αύξησης των επιτοκίων και οι τιμές έπεσαν από τα υψηλά που τροφοδοτήθηκαν από την πανδημία. Οι αγορές επενδυτών μειώθηκαν κατά 46% ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της χρηματιστηριακής Redfin.

Στην Ατλάντα, περίπου το 53% των κατοικιών που πωλήθηκαν πέρυσι πληρώθηκαν σε μετρητά, με βάση τα στοιχεία της Attom. Η μεσίτρια Τζαζμίν Χάρις, ανέφερε ότι βλέπει ανθρώπους που πούλησαν το σπίτι τους στην Καλιφόρνια για μισό ή ένα εκατομμύριο δολάρια, να αγοράζουν ακίνητο στην Ατλάντα για περίπου 400.000 δολάρια. «Μπορούν να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που κανονικά δεν θα μπορούσαν», είπε.

Η Ογκούστα

Πουθενά το μερίδιο των μετρητών δεν ήταν υψηλότερο από ό,τι στην Ογκούστα, που βρίσκεται περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο ανατολικά της Ατλάντα. Η μέση τιμή πώλησης για ένα σπίτι σε αυτήν την πόλη, περίπου 200.000 δολάρια, είναι πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Attom. «Τα μεγάλα επίπεδα πωλήσεων σε μετρητά στην Ογκούστα θα μπορούσαν να συνδεθούν, τουλάχιστον εν μέρει, με μια σχετικά καλή αγορά», δήλωσε ο Ρομπ Μπάρμπερ, διευθύνων σύμβουλος της Attom.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ο Νότος. Στο Λας Βέγκας, το μερίδιο των θεσμικών επενδυτών μειώθηκε ενώ οι πωλήσεις με μετρητά συνέχισαν να αυξάνονται το 2022. «Δεν βλέπουμε πλέον να αγοράζουν hedge funds», δήλωσε ο Σέι Στέιν, κτηματομεσίτης της Redfin στην περιοχή. «Νομίζω ότι πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον».

Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για ιδιώτες αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν μια δεύτερη κατοικία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή