Οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις σε μια εποχή που ανθεί η τηλεργασία.
Στις αρχές του 2020, μόνο λίγοι ακαδημαϊκοί που είχαν μελετήσει την εξ αποστάσεως εργασία υποψιάζονταν ότι θα επέμενε ακόμη και μετά τη μια έκτακτη ανάγκη όπως η πανδημία. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζομένων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους, με αυτόν τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο… πεζός λόγος που τα αφεντικά επιζητούν την επιστροφή στο γραφείο
Το αποτέλεσμα: Έως και 330 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρων γραφείων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μείνουν άδεια και αχρησιμοποίητα μέχρι το 2030 λόγω της υβριδικής εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield. Όταν προστεθούν σε άλλα 740 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρου που θα μείνει κενό από «φυσικά αίτια», το σύνολο ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο τετραγωνικά πόδια αχρησιμοποίητων χώρων γραφείων την επόμενη 7ετία.
Το 2019, πριν η πανδημία βάλει φωτιά στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το εθνικό ποσοστό κενών γραφείων ήταν περίπου 12%. Αλλά μέχρι το 2030, τα ποσοστά κενών ακινήτων θα αυξηθούν σε περίπου 18%, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Οι συνέπειες στη βιομηχανία εμπορικών ακινήτων μιας τέτοιας αύξησης θα ήταν τεράστιες, καθώς οι διαχειριστές επαγγελματικών κτιρίων και οι ιδιοκτήτες τους αγωνίζονται να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα και οι τοπικές κυβερνήσεις χάνουν φόρους.
«Η σχέση μεταξύ της αύξησης της απασχόλησης και της ζήτησης γραφείου έχει σπάσει», δήλωσε ο άνθρωπος που έτρεξε την έρευνα Kevin Thorpe.
Άδεια γραφεία
Ο αγώνας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για το πού θα εργαστούν εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά η υβριδική εργασία φαίνεται να κερδίζει. Αυτά είναι καλά νέα για τους εργαζόμενους που θέλουν να διατηρήσουν μερικά από τα ωράρια που απολάμβαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά όχι τόσο για τους εργοδότες που επένδυσαν πολλά χρήματα σε νέους χώρους γραφείων τα τελευταία χρόνια.
Πολλές εταιρείες, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, συνέχισαν τις προσλήψεις στα τέλη του 2020 και το 2021, και ορισμένες αύξησαν τις επενδύσεις σε νέους χώρους γραφείων σε ένα στοίχημα ότι το ενισχυμένο εργατικό δυναμικό θα επέστρεφε σύντομα. Εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η μητρική Meta του Facebook σάρωσαν άδεια κτίρια γραφείων, πρώτα στο Μανχάταν και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της αίσθησης ότι τα γραφεία θα συνέχιζαν να αποτελούν βασικό συστατικό της εργασίας. Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν μερικές από τις πρώτες που υιοθέτησαν ευρέως την απομακρυσμένη εργασία, αλλά ορισμένες όπως η Apple και η Microsoft ήταν επίσης από τις πρώτες που ζήτησαν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο.
Η επιμονή των εργαζομένων για τηλεργασία, καθώς και οι ολοένα και πιο νεφελώδεις οικονομικές συνθήκες για τις εταιρείες τεχνολογίας, ανάγκασαν τον κλάδο να επαναξιολογήσει και πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του νεοαποκτηθέντος χώρου. Εταιρείες όπως η Salesforce και η Meta ήταν μεταξύ των πολλών που ανακοίνωσαν σχέδια να αποχωρήσουν από γραφεία σε όλο τον κόσμο, εκτός από την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
«Η απαξίωση είναι η λέξη που εκφράζει την αγορά», είπε ο Andrew McDonald, πρόεδρος της Cushman’s, στους FT σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει «ένα σημείο καμπής» για το πώς οι εταιρείες αρχίζουν να βλέπουν τους χώρους γραφείων από εδώ και στο εξής.
Latest News
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων
Στο 3% ο πληθωρισμός στη Νορβηγία, «έσπασε» το ετήσιο σερί επιβράδυνσης
Μεγάλη άνοδο - έκπληξη κατέγραψαν στη Νορβηγία τα οικιακά αγαθά, όπως τρόφιμα, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και προϊόντα οικιακού εξοπλισμού