Οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις σε μια εποχή που ανθεί η τηλεργασία.

Στις αρχές του 2020, μόνο λίγοι ακαδημαϊκοί που είχαν μελετήσει την εξ αποστάσεως εργασία υποψιάζονταν ότι θα επέμενε ακόμη και μετά τη μια έκτακτη ανάγκη όπως η πανδημία. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζομένων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους, με αυτόν τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο… πεζός λόγος που τα αφεντικά επιζητούν την επιστροφή στο γραφείο

Το αποτέλεσμα: Έως και 330 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρων γραφείων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μείνουν άδεια και αχρησιμοποίητα μέχρι το 2030 λόγω της υβριδικής εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield. Όταν προστεθούν σε άλλα 740 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρου που θα μείνει κενό από «φυσικά αίτια», το σύνολο ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο τετραγωνικά πόδια αχρησιμοποίητων χώρων γραφείων την επόμενη 7ετία.

Το 2019, πριν η πανδημία βάλει φωτιά στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το εθνικό ποσοστό κενών γραφείων ήταν περίπου 12%. Αλλά μέχρι το 2030, τα ποσοστά κενών ακινήτων θα αυξηθούν σε περίπου 18%, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Οι συνέπειες στη βιομηχανία εμπορικών ακινήτων μιας τέτοιας αύξησης θα ήταν τεράστιες, καθώς οι διαχειριστές επαγγελματικών κτιρίων και οι ιδιοκτήτες τους αγωνίζονται να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα και οι τοπικές κυβερνήσεις χάνουν φόρους.

«Η σχέση μεταξύ της αύξησης της απασχόλησης και της ζήτησης γραφείου έχει σπάσει», δήλωσε ο άνθρωπος που έτρεξε την έρευνα Kevin Thorpe.

Άδεια γραφεία

Ο αγώνας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για το πού θα εργαστούν εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά η υβριδική εργασία φαίνεται να κερδίζει. Αυτά είναι καλά νέα για τους εργαζόμενους που θέλουν να διατηρήσουν μερικά από τα ωράρια που απολάμβαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά όχι τόσο για τους εργοδότες που επένδυσαν πολλά χρήματα σε νέους χώρους γραφείων τα τελευταία χρόνια.

Πολλές εταιρείες, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, συνέχισαν τις προσλήψεις στα τέλη του 2020 και το 2021, και ορισμένες αύξησαν τις επενδύσεις σε νέους χώρους γραφείων σε ένα στοίχημα ότι το ενισχυμένο εργατικό δυναμικό θα επέστρεφε σύντομα. Εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η μητρική Meta του Facebook σάρωσαν άδεια κτίρια γραφείων, πρώτα στο Μανχάταν και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της αίσθησης ότι τα γραφεία θα συνέχιζαν να αποτελούν βασικό συστατικό της εργασίας. Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν μερικές από τις πρώτες που υιοθέτησαν ευρέως την απομακρυσμένη εργασία, αλλά ορισμένες όπως η Apple και η Microsoft ήταν επίσης από τις πρώτες που ζήτησαν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Η επιμονή των εργαζομένων για τηλεργασία, καθώς και οι ολοένα και πιο νεφελώδεις οικονομικές συνθήκες για τις εταιρείες τεχνολογίας, ανάγκασαν τον κλάδο να επαναξιολογήσει και πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του νεοαποκτηθέντος χώρου. Εταιρείες όπως η Salesforce και η Meta ήταν μεταξύ των πολλών που ανακοίνωσαν σχέδια να αποχωρήσουν από γραφεία σε όλο τον κόσμο, εκτός από την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Η απαξίωση είναι η λέξη που εκφράζει την αγορά», είπε ο Andrew McDonald, πρόεδρος της Cushman’s, στους FT σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει «ένα σημείο καμπής» για το πώς οι εταιρείες αρχίζουν να βλέπουν τους χώρους γραφείων από εδώ και στο εξής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή