«Μπλόκο» στο κινεζικό Yuxiao Fund, που επιχείρησε να αυξήσει το ποσοστό του στην αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών Northern Minerals, έθεσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας επικαλούμενη λόγους εθνικού συμφέροντος.

Σπάνιες γαίες: Ποιες είναι και γιατί είναι στρατηγικής σημασίας [Γράφημα]

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Yuxiao Fund είχε ζητήσει τον Αύγουστο την έγκριση του Γραφείου Εξέτασης Ξένων Επενδύσεων (Foreign Investment Review Board) της Αυστραλίας για να αυξήσει το ποσοστό του σε 19,9% από 9,92%. Ωστόσο στις 15 Φεβρουαρίου ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Τζιμ Τσάλμερς, υπέγραψε εντολή με την οποίαν ζητά να μην εγκριθεί η επένδυση.

Το fund αποτελεί επενδυτικό όχημα του Yuxiao Wu, ο οποίος κατέχει επίσης εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων στη Μοζαμβίκη που προμηθεύουν στην Κίνα σπάνιες γαίες χαμηλότερης ποιότητας, δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός πρόεδρος της Northern Minerals Nick Curtis.

«Προστασία των εθνικών συμφερόντων»

«Υπάρχει μια ειδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για κάθε κυβέρνηση που αφορά την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο Wu επένδυσε στη Northern Minerals για οικονομικούς λόγους, όχι για να προμηθεύσει την Κίνα, και ψήφισε υπέρ μιας συμφωνίας αποκλειστικής προμήθειας με την αυστραλιανή Iluka Resources πέρυσι, δήλωσε ο Curtis.

Η Northern Minerals ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να γίνει ο πρώτος σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός δυσπροσίου εκτός Κίνας. Το δυσπρόσιο είναι βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε μαγνήτες για ηλεκτρικά οχήματα, σε ηλεκτρικά μοτοποδήλατα αλλά και στις ανεμογεννήτριες.

Οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες έχουν ονομασθεί έτσι διότι πρόκειται για μια ομάδα 17 μετάλλων τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και βρίσκονται σε ελάχιστα σημεία ανά τον πλανήτη.

Αυτά είναι τα εξής: Νεοδύμιο (Nd), Πρασεοδύμιο (Pr), Σαμάριο (Sm), Δυσπρόσιο (Dy), Τέρβιο (Tb), Λανθάνιο (La), Λουτέτιο (Lu), Κέριο(Ce), Ύττριο (Y), Eυρώπιο (Eu), Γαδολίνιο (Gd), Χόλμιο (Ho), Σκάνδιο (Sc), Θούλιο (Tm), Υτέρβιο (Yb), Προμέθιο (Pm) και Έρβιο(Er).

Κάτι περισσότερο από το 85% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Κίνα, ενώ μικρά κοιτάσματα υπάρχουν στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και στη Αφρική. Το περασμένο καλοκαίρι ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κοίτασμα στην Τουρκία με 694 εκατ. τόνους, στο οποίο βρίσκονται 10 από τις 17 σπάνιες γαίες και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή