Την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του δέκατου πακέτου πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό το πακέτο αυξάνει την πίεση ως απάντηση στον βάναυσο πόλεμο του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της βίαιη στοχοποίηση αμάχων και ζωτικής σημασίας υποδομών», επισημαίνει η Κομισιόν.

Όπως εξηγεί, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ, το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει νέες λίστες, καθώς και εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω απαγορεύσεων εξαγωγών αξίας άνω των 11 δισ. ευρώ, στερώντας τη ρωσική οικονομία από κρίσιμα τεχνολογικά και βιομηχανικά αγαθά. Ενισχύει επίσης τα μέτρα επιβολής των κυρώσεων και την καταπολέμηση της καταστρατήγησής τους, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

Πρόσθετες καταχωρίσεις

Η ΕΕ έχει προσθέσει περίπου 120 ιδιώτες και οντότητες στον κατάλογο των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων αξιωματούχων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρχές πληρεξουσίων που εγκαταστάθηκαν από τη Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης βασικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, καθώς και οργανώσεις και άτομα που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Λαμβάνονται επίσης μέτρα κατά ιρανικών οντοτήτων που εμπλέκονται στην κατασκευή drones και εξαρτημάτων που υποστηρίζουν τον ρωσικό στρατό.

Επιπλέον, μέλη και υποστηρικτές της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner και των δραστηριοτήτων της σε άλλες χώρες, όπως το Μάλι ή η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είναι επίσης στόχος.

Πρόσθετες απαγορεύσεις και περιορισμοί εξαγωγών της ΕΕ

Εισήχθησαν νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές για ευαίσθητες τεχνολογίες διπλής χρήσης και προηγμένες τεχνολογίες που συμβάλλουν στις στρατιωτικές δυνατότητες και την τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας, με βάση πληροφορίες που ελήφθησαν από την Ουκρανία, τα κράτη μέλη και τους εταίρους της ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν.

Αυτό περιλαμβάνει πρόσθετα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα (drones, βλήματα, ελικόπτερα, άλλα οχήματα), καθώς και απαγορεύσεις σε συγκεκριμένες σπάνιες γαίες και θερμικές κάμερες με στρατιωτικές εφαρμογές.

Επιπλέον, προσθέτουμε στη λίστα 96 επιπλέον οντότητες που σχετίζονται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό μηχανισμό της Ρωσίας, ανεβάζοντας το σύνολο των στρατιωτικών τελικών χρηστών σε 506.

Αυτό περιλαμβάνει ρωσικές οντότητες που σχετίζονται με την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Περιλαμβάνει για πρώτη φορά επτά ιρανικές οντότητες που χρησιμοποιούν εξαρτήματα της ΕΕ και παρέχουν στη Ρωσία στρατιωτικά drones “Shahed” για να επιτεθούν σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό ότι εργαζόμαστε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και προσθέτουμε την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία στη λίστα των χωρών εταίρων μας», σημειώνει, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές ΕΕ

Πρόσθετες απαγορεύσεις εξαγωγών επιβάλλονται πλέον και σε αγαθά που μπορούν εύκολα να ανακατευθυνθούν για να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Οχήματα: βαρέα φορτηγά που δεν έχουν ακόμη απαγορευτεί (και τα ανταλλακτικά τους), ημιρυμουλκούμενα και ειδικά οχήματα όπως οχήματα χιονιού.
  • Εμπορεύματα που κατευθύνονται εύκολα στον ρωσικό στρατό: συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρικές γεννήτριες,  γεννητριών, κιάλια, ραντάρ, πυξίδες κ.λπ.
  • Εξοπλισμός κατασκευών όπως γέφυρες, περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα, γερανοί κ.λπ.
  • Προϊόντα που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία και την ενίσχυση της ρωσικής βιομηχανικής δραστηριότητας (ηλεκτρονικά, εξαρτήματα μηχανών, αντλίες, μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων κ.λπ.)
  • Πλήρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις: αυτή η κατηγορία προστέθηκε για να αποφευχθούν κενά.
  • Προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην αεροπορική βιομηχανία (turbojets).

Αυτές οι νέες απαγορεύσεις και περιορισμοί καλύπτουν εξαγωγές της ΕΕ αξίας 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (στοιχεία 2021). Προστίθενται στις εξαγωγές αξίας 32,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη επικυρωθεί στα προηγούμενα πακέτα.

Με το σημερινό πακέτο, η ΕΕ έχει επιβάλει συνολικά κυρώσεις σχεδόν στο μισό (49%) των εξαγωγών της το 2021 στη Ρωσία.

Εισαγωγές στην ΕΕ

Το σημερινό πακέτο επιβάλλει απαγορεύσεις εισαγωγής στα ακόλουθα ρωσικά προϊόντα υψηλών εσόδων:

  • Άσφαλτος και συναφή υλικά όπως άσφαλτος.
  • Συνθετικό καουτσούκ και ανθρακονήματα.

Αυτές οι νέες απαγορεύσεις καλύπτουν εισαγωγές από την ΕΕ αξίας σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και προστίθενται στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη επιβληθεί, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 58% των εισαγωγών της ΕΕ το 2021.

Χρηματοοικονομικός τομέας

Τρεις ρωσικές τράπεζες προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων και οικονομικών πόρων.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • υποχρεώσεις αναφοράς για δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών πριν από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο) και περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να δεσμευτούν
  • Οι ιδιωτικές πτήσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, απευθείας ή μέσω τρίτων χωρών, θα πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων
  • Απαγόρευση διαμετακόμισης αγαθών διπλής χρήσης και πυροβόλων όπλων μέσω του εδάφους της Ρωσίας σε τρίτες χώρες.

Εκτός από το σημερινό πακέτο, ο εντεταλμένος της ΕΕ για τις κυρώσεις, Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, απευθύνεται σε τρίτες χώρες, για να διασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή των κυρώσεων και να αποτρέψει την καταστρατήγησή τους.

Πρόσθετες απαγορεύσεις στα ρωσικά κέντρα παραπληροφόρησης

Δύο επιπλέον ρωσικά μέσα ενημέρωσης προστέθηκαν στην απαγόρευση των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή