Ο  Ίλον Μασκ ανέκτησε τη θέση του στην κορυφή και είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με την περιουσία του να αγγίζει τα 187,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index .

Πέρυσι, ο συνιδρυτής της Tesla έχασε για λίγο την πρώτη θέση από τον Μπερνάρ Αρνό της κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH, καθώς οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν τον περασμένο χειμώνα.

Ο Μασκ παραμένει ο πιο κακοπληρωμένος CEO και ζει με… δανεικά

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, από τις 6 Ιανουαρίου η εικόνα άλλαξε: η μετοχή της Tesla έχει σημειώσει άνοδο 100%, λόγω της αυξημένης ζήτησης των επενδυτών, του ενδιαφέροντος των πελατών για μοντέλα της Tesla με πρόσφατα έκπτωση και μιας καλύτερης οικονομικής πρόβλεψης, σύμφωνα με το Bloomberg . Κι αυτό εκτίναξε και την περιουσία του Μασκ.

Η αλλαγή της εικόνας

Μόλις τον Δεκέμβριο, τα πράγματα έμοιαζαν πολύ διαφορετικά για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, η καθαρή περιουσία του ιδιοκτήτη του Twitter μειώθηκε κατά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια , καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες απώλειες πλούτου στην πρόσφατη ιστορία.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Ελλάδας και ήταν μεγαλύτερο από ολόκληρη την καθαρή περιουσία του επόμενου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο εκείνη την εποχή, του κ. Αρνό.

Η ξαφνική κατάρρευση οφείλεται στην ταχεία πτώση της αξίας των μετοχών της Tesla εκείνη την εποχή.

Το περασμένο έτος σηματοδότησε τη χειρότερη χρονιά της εταιρείας στη Wall Street , χάνοντας 700 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω φόβων των επενδυτών για τον αντίκτυπο της Covid στην Κίνα και την αμφιλεγόμενη εξαγορά του Twitter από τον κ. Μασκ.

Σύμφωνα με τον Independent, ο ίδιος ο Μασκ έχει παραδεχθεί κατά καιρούς τα χαοτικά του οικονομικά.

Την περασμένη εβδομάδα, αστειεύτηκε ότι μετά την επίμαχη εξαγορά του Twitter το 2022, είχε ξοδέψει 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει « τη μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική οργάνωση στον κόσμο ».

Τον Νοέμβριο, ο Μασκ είπε ότι το Twitter έχανε 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα .

Οι φιλανθρωπίες

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του 2022 ο Ίλον Μασκ δώρισε μετοχές της Tesla αξίας 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, οι οποίοι όμως παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Σε δήλωση που υπέβαλε ο Μασκ στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει ότι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου χάρισε 11,6 εκατομμύρια μετοχές από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. Ο παραλήπτης ή παραλήπτες δεν αναφέρονται στη δήλωση.

Μασκ: «Θα πάρω κεφάλια αν δεν αυξήσετε τη θέαση των tweets μου» – Η προειδοποίηση στους υπαλλήλους του

Πλέον ο Μασκ διατηρεί το 13% της Tesla, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου σε χρηματιστηριακή αξία.

Πάντως ο εκκεντρικός επιχειρηματίας ήταν ακόμα πιο φιλάνθρωπος το 2021, όταν δώρισε περίπου 5,74 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει εξάλλου υπογράψει το 2021 το «Giving Pledge», πρωτοβουλία ομάδας δισεκατομμυριούχων που υπόσχονται να δωρίσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους όσο ζουν ή με τον θάνατό τους.

Το 2001 δημιούργησε το Ίδρυμα Μασκ, το οποίο προσφέρει κεφάλαια για την «ανάπτυξη ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας», μεταξύ άλλων.

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι ο Μασκ γλιτώνει το φόρο επί κέρδους για τις μετοχές που προσφέρει για φιλανθρωπία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News