Αλλαγή σελίδας για τη Nokia. Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που κάποτε ήταν η κορυφαία σε πωλήσεις εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εγκαταλείπει το παλαιό της λογότυπο και ότι αλλάζει «ταυτότητα επωνυμίας» έπειτα από σχεδόν έξι δεκαετίες, καθώς επικεντρώνεται στην «επιθετική ανάπτυξη».
Το νέο λογότυπο συνίσταται από πέντε διαφορετικά «σχήματα» που με κάποια φαντασία από όποιον προσπαθεί να να διαβάσει, σχηματίζουν τα γράμματα της λέξης NOKIA. Πρόκειται για μια ανάλογη – αν και επί το πολύ αφαιρετικότερο – αλλαγή με εκείνη που έκανε πρόσφατα στο λογότυπό της η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία ΚΙΑ, η οποία έγινε ΚΙΛ.
Αναπάντητες κλήσεις παντού για τους Ρώσους, μετά την αποχώρηση Nokia και Ericsson
Η φινλανδική εταιρεία έφθασε στο σημείο να εγκαταλείψει και το εμβληματικό μπλε χρώμα του παλιού λογότυπου για να υιοθετήσει μια «γκάμα χρωμάτων ανάλογα με τη χρήση», όπως χαρακτηριστικά γράφει το Reuters. «Το μπλε χρώμα έφερνε στο νου τα έξυπνα κινητά. Όμως σήμερα είμαστε μια εταιρεία τεχνολογικού εξοπλισμού», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Πέκα Λούντμαρκ.
Ο Λούντμαρκ έδωσε έμφαση στη θέληση της επιχείρησης να ξεκόψει από την ένδοξη στην αρχή (αλλά με άδοξο τέλος) εμπλοκή της με τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Ως γνωστόν, το 2014 ο κλάδος κατασκευής κινητών της Nokia εξαγοράστηκε από τη Microsoft.
Τριφασική στρατηγική
Τα νέα για τη «νέα εποχή» που εγκαινιάζει η Nokia έγιναν γνωστά στη Βαρκελώνη, μία ημέρα προτού ανοίξει τις πύλες του το ετήσιο Mobile World Congress (MWC) – διεξάγεται από τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 2 Μαρτίου στην καταλανική πρωτεύουσα.
Πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση που ενορχήστρωσε και εκτελεί ο Πέκα Λούντμαρκ, ο οποίος από το 2020 που ανέλαβε τη φινλανδική εταιρεία καθόρισε μια στρατηγική αναγέννησης και αναοριοθέτησης της εταιρείας στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα, η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια: την επαναφορά, την επιτάχυνση και την κλίμακα (την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακος κατά βάση, αλλά αυτό το στάδιο θα αναλυθεί όταν θα φθάσει η ώρα του).
Έχοντας ολοκληρώσει το στάδιο επαναφοράς (έχοντας καταφέρει να ξαναστήσει τη Nokia στα πόδια της δηλαδή, μετά το έδαφος που έχασε έναντι του ανταγωνισμού και δη της Apple και της Samsung όταν επικράτησαν τα έξυπνα κινητά), ο φινλανδός μάνατζερ ανακοίνωσε από τη Βαρκελώνη τη θριαμβευτική είσοδο της επιχείρησης στο δεύτερο στρατηγικό στάδιο ανάπτυξής της, στο στάδιο της «επιτάχυνσης».
Αυτό σημαίνει ότι δίχως να χαλαρώνει τον αρχικό της στόχο (να αναπτύσσει δηλαδή την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών), επεκτείνεται και εστιάζει πλέον στις πωλήσεις εξοπλισμού σε άλλες επιχειρήσεις.
Στόχος και πάλι η κορυφή
«Πέρυσι αυξήσαμε κατά 21% τις πωλήσεις εξοπλισμού σε επιχειρήσεις, που έφθασαν στα 2,11 δισ. δολάρια ή στο 8% του συνολικού τζίρου μας», δήλωσε την Κυριακή ο Λούντμαρκ. «Στόχος μας είναι να το κάνουμε διψήφιο το ποσοστό αυτό συντομότερο δυνατό», τόνισε.
Όπως διευκρινίζει το Reuters, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συνεργάζονται με κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Nokia, για την κατασκευή και πώληση ιδιωτικών δικτύων 5G καθώς και μηχανισμούς για αυτοματοποιημένες εργοστασιακές μονάδες παραγωγής σε πελάτες τους, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.
Πρόκειται δηλαδή για έναν επανασχεδιασμό της πορείας ανάπτυξης των διάφορων λειτουργιών της Nokia, με στροφή της επιχείρησης σε εναλλακτικές δραστηριότητες. Κάτι που προϋποθέτει και αποεπενδύσεις. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι πολύ σαφές. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε μόνο με επιχειρήσεις δια μέσου των οποίων θα αποκτούμε ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Λούντμαρκ.
Αυτοματισμοί και data
Στο πλαίσιο αυτό η στροφή της Nokia προς τον εργοστασιακό αυτοματισμό και τις βάσεις δεδομένων ελπίζεται ότι θα την οδηγήσει στη θέση να δεσμεύσει, κατά κάποιον τρόπο, ως πελάτες ή συνεργάτες μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους, όπως τη Microsoft και την Amazon. Διότι, όπως είπε ο Λούντμαρκ, «θα υπάρξουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι εμπλοκής με τους ομίλους αυτούς, άλλοτε θα είναι οι συνεργάτες μας και άλλοτε μπορεί να είναι πελάτες μας».
Ο φινλανδός μάνατζερ εξέφρασε εξάλλου τη βεβαιότητά του ότι η σχέση αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε καταστάσεις όπου οι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι θα είναι ανταγωνιστές της Nokia.
Το Reuters σημειώνει ότι ο κλάδος κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δέχεται στην παρούσα διεθνή συγκυρία πιέσεις. «Το μακροοικονομικό περιβάλλον στις αγορές με μεγάλα περιθώρια κέρδους, όπως είναι η αγορά της Βόρειας Αμερικής, δεν ευνοεί την αύξηση της ζήτησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε μετάβαση η αγορά
Εν προκειμένω σε αναπτυξιακή πορεία βρίσκονται αγορές χαμηλών περιθωρίων κέρδους, όπως είναι η ινδική. Αλλά αυτές φαίνεται ότι δεν αρκούν για να καλύψουν τη διαφορά. «Η συγκυρία αυτή οδήγησε την ανταγωνίστρια της Nokia, τη σουηδική Ericsson, να προχωρήσει σε 8.500 απολύσεις εργαζομένων», θυμίζει το πρακτορείο.
«Η Ινδία είναι την περίοδο αυτή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για μας. Έχει όμως χαμηλότερα περιθώρια κέρδους κι αυτή είναι μια διαρθρωτική αλλαγή στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε», τόνισε ο Λούντμαρκ, εκφράζοντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι «η αγορά της Βόρειας Αμερικής θα ισχυροποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».
Latest News
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Η Databrics πολύ κοντά σε ρεκόρ χρηματοδότησης venture capital, συνολικής αξίας 9,5 δις δολ.
Η αμερικανική Databricks, εταιρεία λογισμικού, αποτιμάται σε πάνω από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.