Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να προέκυψε από διαρροή σε εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, δήλωσε ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι.

«Το FBI έχει εδώ και αρκετό καιρό αξιολογήσει το θέμα ότι η απαρχή της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να είναι αποτέλεσμα ατυχήματος στην πόλη της Γουχάν», δήλωσε ο επικεφαλής του FBI κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News.

Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του FBI, λέγοντας ότι η υπόθεση είναι διαβαθμισμένη ως απόρρητη.

Γουχάν: Από «κοιτίδα του κορωνοϊού» μετατρέπεται σε διαστημικό κέντρο

Ο κορωνοϊός σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Γουχάν, τον Νοέμβριο του 2019.

FILE PHOTO: U.S. Federal Bureau of Investigation Director Christopher Wray testifies before the House Judiciary Committee on Capitol Hill in Washington, U.S., February 5, 2020. REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Το σχόλιο του διευθυντή του FBI έρχεται λίγες μέρες μετά από αντίστοιχο δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι και το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αξιολόγησε «με χαμηλή εμπιστοσύνη ότι η πανδημία προήλθε από ακούσια διαρροή εργαστηρίου στην Κίνα».

Σημειώνεται ότι άλλες υπηρεσίες της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών θεωρούν ότι ο ιός προέκυψε φυσικά, όχι μέσα σε εργαστήριο, ευθυγραμμιζόμενες με την γενική θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την Δευτέρα ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστικό και ομόφωνο συμπέρασμα σχετικά με την απαρχή της πανδημίας.

Η Κίνα… ελεγχόμενη

Όταν ζητήθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ένα σχόλιο για το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η απάντηση ήρθε υπό τη μορφή παραπομπής σε αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην οποία τονιζόταν η φυσική προέλευση της πανδημίας, αντί της προέλευσης από κάποιο εργαστήριο.

Άλλοι Κινέζοι επίσημοι έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς για κάποιο περιστατικό διαρροής σε εργαστήριο, χαρακτηρίζοντας το θέμα μέρος μιας εκστρατείας δυσφήμισης κατά του Πεκίνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και ο Ρέι, στην συνέντευξή του, επίσης κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καθυστερήσει την αμερικανική έρευνα του τι προκάλεσε την πανδημία.

«Η κινεζική κυβέρνηση… έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στην προσπάθειά της να εμποδίσει και να θολώσει το έργο εδώ, το έργο που κάνουμε, το έργο που κάνουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι στενοί ξένοι εταίροι μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Και αυτό είναι ατυχές για όλους», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η προέλευση του κορωνοϊού είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστημονική κοινότητα και τις προσπάθειές της να αποτρέψει την επόμενη πανδημία.

Από την άλλη πλευρά οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι λίγο παραπάνω τεταμένες από το κανονικό το τελευταίο διάστημα λόγω της Ταϊβάν, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτού που φαίνεται ότι είναι μια μαζική επιχείρηση κινεζικής κατασκοπείας μέσω… αερόστατων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα