Η δυναμική του πληθωρισμού ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίον ασκούν τη νομισματική πολιτική.

Η Γκίτα Μπατ επικεφαλής Πολιτικής Επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Finance & Development του ΔΝΤ, αναλύει τη νέα τάση.

«Η δουλειά της κεντρικής τράπεζας είναι να ανησυχεί». Έτσι περιέγραψε το έργο των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής η Alice Rivlin, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Federal Reserve τη δεκαετία του 1990. Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ένα βασικό μέλημα: να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Τώρα, σύμφωνα με την Γκίτα Μπατ, ο πληθωρισμός είναι μία από τις πολλές ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες.

«Κάντε τη δουλειά σας» – Η προτροπή της BIS προς τις κεντρικές τράπεζες

Ένα ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό σκηνικό αφήνει λιγότερο περιθώριο ελιγμών για την πολιτική, ενώ οι δομικές δυνάμεις -από την αποπαγκοσμιοποίηση έως την κλιματική αλλαγή, τη γήρανση του πληθυσμού και την έλευση του ψηφιακού χρήματος- έχουν περιπλέξει πολύ την πολιτική πρόκληση.

Οι εντολές των κεντρικών τραπεζών και ακόμη και η ανεξαρτησία τους υφίστανται αυξανόμενη πολιτική πίεση. Αυτές οι νέες δυνάμεις και άλλες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική στο μέλλον.

Στο τελευταίο μας τεύχος του περιοδικού Finance and Development , διακεκριμένοι συνεργάτες προσφέρουν πληροφορίες για το πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να περιηγηθούν σε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο.

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό έκρουσε προσφάτως και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας παράλληλα τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έως ότου οι τιμές τεθούν σταθερά υπό έλεγχο.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι δεν βλέπουμε ακόμη τον πληθωρισμό να μειώνεται, ώστε να φτάσει στον στόχο αρκετά γρήγορα», υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο τη συνάντησης των οικονομικών αξιωματούχων της G20 στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας: «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν στην πορεία [αύξησης των επιτοκίων] μέχρι να αισθανθούμε άνετα ότι η σταθερότητα των τιμών επιστρέφει».

ΔΝΤ: Τα crypto μπορεί να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Χαλαρώνουν τον ρυθμό

Παρά το γεγονός ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους, υπό τον φόβο ύφεσης της οικονομίας, ο πληθωρισμός εμφανίζεται επίμονος σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Με την Κίνα να ανοίγει ξανά με ρυθμό που ξεπέρασε τις προσδοκίες, η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η εγχώρια κατανάλωση εκεί παραμένει κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για τον κόσμο με μικρό κίνδυνο για πρόσθετη έξαρση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή