Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια μετά τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα οι υποκείμενες αυξήσεις τιμών, παραμένει πολύ υψηλός, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Παρόλο που ο γενικός δείκτης είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο, η υποκείμενη αύξηση των τιμών, βασικός δείκτης για την ανθεκτικότητα του πληθωρισμού, αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5,3% τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να κολλήσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. «Φαίνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά τον Μάρτιο και θα μειώνεται σταδιακά μόνο», είπε σύμφωνα με το Reuters, ο Nagel σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Bengaluru της Ινδίας στο περιθώριο συνάντησης των G20.

«Βροχή» τα στοιχήματα για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Πού γέρνει η πλάστιγγα

«Γι’ αυτό δεν αποκλείω ότι μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, πέραν του Μαρτίου». Η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευθεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 3% τον Μάρτιο και οι αγορές τώρα προεξοφλούν νέες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της πιο διευκολυντικής πολιτικής, ιδιαίτερα από το νότο της ευρωζώνης, πιέζουν, ζητώντας πιο μετρημένες κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Αμφισβητώντας αυτό το σημείο, ο Nagel είπε ότι δεν πιστεύει ότι τα επιτόκια είναι ακόμη περιοριστικά, παρά τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ, τον πιο επιθετικό στην ιστορία της.

Ο Nagel είπε ότι η διακοπή της νομισματικής σύσφιξης πολύ σύντομα θα αποτελούσε «θεμελιώδες λάθος», σημείο που μοιράζονται και άλλοι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι οποίοι λένε ότι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο του να κάνουμε πάρα πολλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή