Διάσταση απόψεων αναφορικά με την ερμηνεία που πρέπει να δοθεί για τις τάσεις του πληθωρισμού αλλά και το μήνυμα που θα έπρεπε να στείλουν για την επόμενη κίνηση των επιτοκίων, καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5% στις 2 Φεβρουαρίου και υποσχέθηκε παρόμοια αύξηση για τις 16 Μαρτίου, αλλά τα οικονομικά στοιχεία μετά τη συνεδρίαση δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πιο ευρύς και ανθεκτικός από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν.

Σύγκρουση κορυφής στην ΕΚΤ – Οι 3 top μέτοχοι διαφωνούν για τα επιτόκια

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν δυσαρεστημένοι που έδωσαν ένα τόσο σταθερό μήνυμα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, επειδή πίστευαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να αλλάξει.

Eurostat: Στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα – Στο 8,5% στην ευρωζώνη

Ενώ υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι έπρεπε να συνεχιστεί η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την ανακοίνωση για την απόφαση που θα λάβουν στη συνάντηση του Μαρτίου.

Επισημάνθηκε ότι τα επιτόκια πολιτικής πλησίαζαν πιο κοντά σε ένα επίπεδο όπου χρειαζόταν προσοχή για να διασφαλιστεί ότι η νομισματική πολιτική δεν θα αυστηροποιηθεί υπερβολικά.

Εν όψει της υψηλής αβεβαιότητας, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, τονίζεται στα πρακτικά και προστίθεται, ότι αυτό απαιτούσε προσεκτική αξιολόγηση των νέων δεδομένων και της επίδρασης των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων στη δυναμική των τιμών.

Η πρόθεση και δέσμευση

Τονίστηκε ωστόσο, ότι η ανακοίνωση που συνόδευε την απόφαση, δεν εμποδίζει μια αλλαγή στη στάση της πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση, εάν απαιτηθεί με βάση σημαντικές νέες πληροφορίες: η έκφραση «πρόθεσης» είναι διαφορετική από την «δέσμευση», τονίζει.

Οι συμμετέχοντας εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι, ελλείψει απότομων αλλαγών στις συνθήκες, μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου ήταν σύμφωνη με ένα πολύ ευρύ φάσμα πιθανών σεναρίων για την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Συνολικά, θεωρήθηκε σημαντικό να δοθεί ένα σταθερό μήνυμα για τις προθέσεις πολιτικής για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ δηλώθηκε ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει αυτή τη συνάντηση θα αξιολογηθεί με ανοιχτό μυαλό, σύμφωνα με την προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα.

Οι αγορές θεωρούν την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου ως ειλημμένη απόφαση και ποντάρουν σε μία ακόμα παρόμοια κίνηση για τον Μάιο, δεδομένου του πεισματικά υψηλού υποκείμενου πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου

Στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή τον Φεβρουάριο σημείωσαν οριακή υποχώρηση στο 8,5% από 8,6%, υψηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων για ρυθμό στο 8,2%. Δύο αισιόδοξα κι ένα απαισιόδοξο μήνυμα φέρνει ο Φεβρουάριος. Μετά από πολλούς μήνες η αύξηση που κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας δεν είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των προϊοντικών ομάδων και υπηρεσιών, από την άλλη όμως η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν αυτή των τροφίμων. Στις τέσσερις βασικές ομάδες οι τιμές ενέργειας ήταν οι μοναδικές οι οποίες επιβραδύνθηκαν τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη, ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών εκτιμάται ότι ανέβασε ταχύτητα στην Ευρωζώνη διαμορφούμενος στο 5,6% τον Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 5,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε τον περασμένο μήνα στο 0,8%, από -0,8% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές των τροφίμων «πέρασαν πρώτες»

Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και τον Φεβρουάριο καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχαν ενισχυθεί κατά 14,1%. Ο ρυθμός αυτός μετά από πολλούς μήνες είναι ο υψηλότερος από τις βασικές ομάδες, καθώς οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άνοδο τον περασμένο μήνα κατά 13,7% έναντι 18,9% τον Ιανουάριο.

Ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,8% από 6,7% τον Ιανουάριο κατέγραψαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών έτρεξαν με ρυθμό 4,8%, από 4,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή