Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τρεις κορυφαίοι μέτοχοί της χαράσσουν διαφορετικούς δρόμους για τα επιτόκια, παρέχοντας μία πρόγευση της δύσκολης συζήτησης που περιμένει την ΕΚΤ.

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που έχουν τα τρία μεγαλύτερα μερίδια στην ΕΚΤ, εξέφρασαν τις απόψεις τους καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα σε αρκετές οικονομίες της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα των επενδυτών για περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ φάνηκε να υποστηρίζει αυτές τις προσδοκίες, προβλέποντας «περαιτέρω σημαντικά βήματα στα επιτόκια» ακόμα και μετά τον Μάρτιο, για τον οποίο η ΕΚΤ έχει ήδη προαναγγείλει αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

ΕΚΤ: Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις Βιλερουά και Νάγκελ για τα επιτόκια

«Η αύξηση των επιτοκίων που ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο δεν θα είναι η τελευταία», είπε σε ομιλία του ο Νάγκελ, ένας πολιτικός που ευνοεί τα υψηλότερα επιτόκια. «Μπορεί να χρειαστούν και άλλα σημαντικά βήματα στη συνέχεια».

Οι αγορές χρήματος αναμένουν πλέον ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 4% τον Δεκέμβριο, από 2,5% που βρίσκεται σήμερα, προεξοφλώντας άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο και στη συνέχεια σταθερή άνοδο στο υπόλοιπο του έτους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, πιο μετριοπαθής από τον Νάγκελ, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει τώρα να προχωρήσει «πιο σταδιακά» στην αύξηση των επιτοκίων και να τελειώσει το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

«Δεν πρέπει να διεκδικήσουμε τη νίκη πολύ γρήγορα – αλλά (θα πρέπει να προχωρούμε) πιο σταδιακά και πιο ρεαλιστικά στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά ο Βιλερουά , απευθυνόμενους στους Γάλλους βουλευτές.

Ο στόχος του πληθωρισμού

Από την πλευρά του ο Ιγνάσιο Βίσκιο, το «περιστέρι» που ηγείται της Τράπεζας της Ιταλίας, συντάσσεται με τον Βιλερουά για πιο σταδιακές αυξήσεις, αλλά προχωρεί ακόμα περαιτέρω λέγοντας ότι ο πληθωρισμός δείχνει πρώιμα σημάδια επιβράδυνσης.

«Τα δεδομένα για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βασίζονται στην αγορά και τις έρευνες – συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πτώσης τους σε σύντομους ορίζοντες και του μειούμενου προφίλ τους – και της αξιοσημείωτης επιβράδυνσης των τιμών σε τριμηνιαία ετήσια βάση μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στο ζώνη του ευρώ, ενισχύοντας τα επιχειρήματα υπέρ της σταδιακής νομισματικής ομαλοποίησης», είπε σε ακροατήριο στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σε διψήφια επίπεδα στα τέλη του περασμένου έτους, έναντι του στόχου της για 2%.

Τα τελευταία στοιχεία όμως δείχνουν ότι ι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι ανθεκτικές:

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι το ποσοστό για το σύνολο της ευρωζώνης, που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, θα μπορούσε να είναι πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από την πρόβλεψη 8,2% των οικονομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή