Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο που θα ανακοινωθεί σήμερα δεν αναμένεται να ικανοποιήσει τις πιο αυστηρές φωνές στην ΕΚΤ σε σχέση με τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά στοιχεία για την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία που γνωστοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, τα οποία ήταν πάνω από τις θετικές προσδοκίες.

Και, μπορεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει  τον Φεβρουάριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 8,3% από 8,6% τον Ιανουάριο, ωστόσο αυτό θα οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των καυσίμων, καθώς ο δομικός πληθωρισμός χωρίς το ενεργειακό κόστος αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του 5,3%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg.

Γερμανία: Απρόσμενη ενίσχυση του πληθωρισμού

«Τροφή» στα «γεράκια»

Αυτή η εξέλιξη δίνει τροφή στα γεράκια της ΕΚΤ που εκτιμούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη πρέπει να συνεχιστεί» για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα γίνει πιο επίμονος.

Χθες ο διοικητής της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν πιο «σημαντικές» αυξήσεις επιτοκίων μετά την αύξηση των 50 μονάδων που είναι βέβαιες για τον Μάρτιο και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιταχύνει τη μείωση του υπερμεγέθους χαρτοφυλακίου ομολόγων της για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών της ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν τον επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα και υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να κολλήσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μόλις τα επιτόκια κορυφωθούν, πρέπει να παραμείνουν υψηλά μέχρι η ΕΚΤ να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%.

«Αυτό πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στον υποκείμενο πληθωρισμό. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να ξεκινήσουν», ξεκαθάρισε.

Διαφωνίες

Από την άλλη, ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στη γαλλική κοινοβουλευτική οικονομική επιτροπή λέγοντας ότι «μετά το “σπριντ” της νομισματικής ομαλοποίησης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση της νομισματικής πολιτικής που προσομοιάζει περισσότερο με έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων».

Ακόμη, μιλώντας στην εφημερίδα Les Echos, ο γνωστός της ομάδας των «περιστεριών» της ΕΚΤ, κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ «σε καμία περίπτωση» δεν είναι υποχρεωμένη να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνάντηση από σήμερα έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται σε επίπεδα τα οποία ήδη περιορίζουν την οικονομία.

Προάγγελος ο πληθωρισμός σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 9,3%, πάνω από το 9% που προέβλεπαν οι αναλυτές του Bloomberg, και υψηλότερα από το 9,2% του Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία σημείωσε ρεκόρ στο 7,2%, από 7% τον Ιανουάριο και στην Ισπανία διαμορφώθηκε σε 6,1% έναντι 5,9% τον Ιανουάριο.

Αυτά τα δεδομένα σαφώς και εδραιώνουν επί της ουσίας την αύξηση κατά μισή μονάδα που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και ενισχύει τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής που λένε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σύσφιγξη πέρα ​​από αυτό για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Ήδη, μάλιστα, οι αγορές εκτιμούν για πρώτη φορά ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα φτάσει στο 4% από 2,5% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή