Νέα συρρίκνωση καταγράφηκε στη συνολική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, ωστόσο η παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, καθώς η κατάσταση με τις αλυσίδες εφοδιασμού συνέχισε να βελτιώνεται.

O τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI της S&P Global υποχώρησε στις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από 48,8 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μέτρηση, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Παρασκευή και θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική υγεία, ήταν λίγο πάνω από το όριο, στις 50,1 μονάδες σε σύγκριση με την ένδειξη του Ιανουαρίου στις 48,9 μονάδες.

Ευρωζώνη: Οι υπηρεσίες έδωσαν ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα

«Μια οριακή αύξηση της παραγωγής που αναφέρθηκε από τις βιομηχανίες στις χώρες της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο είναι ευπρόσδεκτη είδηση που αντιπροσωπεύει την πρώτη αύξηση από τον περασμένο Μάιο και μια περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε σχέση με το χαμηλό που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

«Η φωτεινότερη εικόνα της παραγωγής αντικατοπτρίζει πρώτα και κύρια μια ευρεία βελτίωση στις αλυσίδες εφοδιασμού, με τις παραδόσεις εισροών στα εργοστάσια να επιταχύνονται κατά μέσο όρο σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2009».

Εφοδιαστική αλυσίδα και μείωση του κόστους

Αυτή η επούλωση των «πληγών» της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησε σε μια ακόμα απότομη μείωση του κόστους που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες. Ο δείκτης τιμών εισροών υποχώρησε στις 50,9 μονάδες από 56,3 μονάδες τον Ιανουάριο, τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, ο δείκτης τιμών παραγωγής παρέμεινε υψηλός.

«Η συνέχιση της απότομης αύξησης των τιμών πώλησης της βιομηχανίας, αν και με ρυθμό που μειώθηκε σε χαμηλό δύο ετών, αντανακλά τη συνήθη υστέρηση των αλλαγών στο κόστος που τροφοδοτούν τις τιμές παραγωγής», είπε ο Williamson.

Οποιεσδήποτε ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές πιθανότατα θα γίνουν ευπρόσδεκτες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ρίξουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει την πιο επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την ίδρυση της Τράπεζας.

Μια επιπλέον αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα είναι σχεδόν δεδομένη, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι αναμένουν μια επιπλέον αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης το επόμενο τρίμηνο ώστε το επιτόκιο να φρενάρει στο 3,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.