Η ευρωζώνη θα γλιτώσει την ύφεση φέτος, όχι όμως και η Γερμανία και η Ιταλία. Αυτό προβλέπει o οίκος Fitch εκτιμώντας ότι δεν θα είναι μεν σοβαρή, ωστόσο, «η ύφεση είναι σημαντική από μόνη της», όπως δήλωσε ο Τζέιμς Μακ Κόρμακ, παγκόσμιος επικεφαλής των κρατικών και πολυεθνικών εταιρειών του Fitch, μιλώντας στο  Bloomberg. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη πιθανότατα εκεί».

Ευρωζώνη: Πού θα «κάτσει» ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου – Εντείνονται οι πιέσεις για την ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον Μακ Κόρμακ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν επίσης από μια «μέτρια» ύφεση προς το τέλος του 2023.

Δεν έχει κλείσει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού, που εν μέρει είναι απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, βάζει τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, ο χορός της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχιστεί, είπε ο ίδιος, εκτιμώντας ακόμη πως η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,5% από το 4,5% – 4,75%.

Το Πακιστάν «στο κόκκινο»

Μια χώρα που διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι το Πακιστάν, σύμφωνα με τον Μακ Κόρμακ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με πληθωρισμό πάνω από 30% και δίνει μάχη για να καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη περίπτωση που χρειάζεται παρακολούθηση, η πιο κρίσιμη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αίγυπτος «κρέμεται» από εξωτερική στήριξη

Οι προοπτικές για την Αίγυπτο, μια άλλη χώρα βαθιά σε οικονομική κρίση, εξαρτώνται από την ικανότητα εξασφάλισης εξωτερικής χρηματοδότησης, πιθανότατα από παραδοσιακούς συμμάχους στην περιοχή του Κόλπου, είπε.

Μια χώρα με μια πιο θετική ιστορία είναι η Σαουδική Αραβία, με την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στη G20 και στη διαδικασία διαφοροποίησης από το πετρέλαιο και ανοίγματος προς τον έξω κόσμο.

«Ο έντονος ενθουσιασμός είναι αισθητός στη Σαουδική Αραβία», είπε ο Μακ Κόρμακ. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελέσματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή