Διάπλατα ανοιχτό παράθυρο για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν πέρα από την αύξηση της μισής μονάδας που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.

Fitch: Ιταλία και Γερμανία δεν θα γλιτώσουν την ύφεση το 2023

Σχολιάζοντας την προγραμματισμένη αύξηση των 50 μονάδων βάσης η Λαγκάρντ τη χαρακτήρισε «και απαραίτητη και πολύ πιθανή». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% από εκεί που βρίσκεται τώρα, κατά 4 φορές υψηλότερος, επανέλαβε. Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα στίγμα του πού μπορεί να κορυφωθεί τελικά το κόστος δανεισμού.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Και, μπορεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει  τον Φεβρουάριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 8,3% από 8,6% τον Ιανουάριο, ωστόσο αυτό θα οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των καυσίμων, καθώς ο δομικός πληθωρισμός χωρίς το ενεργειακό κόστος αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του 5,3%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg.

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 9,3%, πάνω από το 9% που προέβλεπαν οι αναλυτές του Bloomberg, και υψηλότερα από το 9,2% του Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία σημείωσε ρεκόρ στο 7,2%, από 7% τον Ιανουάριο και στην Ισπανία διαμορφώθηκε σε 6,1% έναντι 5,9% τον Ιανουάριο.

Αυτά τα δεδομένα σαφώς και εδραιώνουν επί της ουσίας την αύξηση κατά μισή μονάδα που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και ενισχύει τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής που λένε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σύσφιγξη πέρα ​​από αυτό για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή