Την πληρωμή ενός ενυπόθηκου ομολόγου ύψους 531 εκατ. ευρώ αθέτησε η Blackstone, η οποία ζήτησε παράταση από τους ομολογιούχους ώστε να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσει το χρέος με αντάλλαγμα την εισροή νέων κεφαλαίων, σύμφωνα με το Bloomberg News, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο αλλά επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι κάτοχοι των ομολογιών αρνήθηκαν.

Αυτό οδήγησε τον διαχειριστή του Mount Street να κηρύξει αθέτηση πληρωμής και θέσει το ομόλογο σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οι ειδικοί διαχειριστές είναι επιφορτισμένοι να βοηθούν στην κατάρτιση ενός σχεδίου επίλυσης.

Blackstone: Προσπαθεί να αποτρέψει τη φυγή των επενδυτών από τα ακίνητα

Το ομόλογο βρέθηκε στην κατοχή της Blackstone, όταν εξαγόρασε την ιδιοκτήτρια φινλανδικών γραφείων Sponda. Το ομόλογο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του, είχε στο χαρτοφυλάκιο του ακίνητα που περιλάμβαναν δύο υπεραγορές που ενοικιαζόταν από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου της Φινλανδίας, την  S-Group και την Kesko Oyj. Επιπλέον, τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου το αποτελούνταν από μικρά προαστιακά ακίνητα γραφείων, πολλά από τα οποία φαίνεται να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, με λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ (10,6 εκατ. δολάρια) της άντλησης κεφαλαίων να διατίθενται σε καθένα από αυτά.

«Το χρέος αυτό αφορά ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου της Sponda» δήλωσε εκπρόσωπος της Blackstone «Είμαστε απογοητευμένοι που ο διαχειριστής δεν προώθησε την πρότασή μας, η οποία αντανακλά τις καλύτερες προσπάθειές μας και πιστεύουμε ότι θα προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους κατόχους των χρεογράφων. Συνεχίζουμε να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο βασικό χαρτοφυλάκιο της Sponda και στην ομάδα διαχείρισής του, η προτεραιότητα της οποίας παραμένει η παροχή υψηλής ποιότητας περιουσιακών στοιχείων λιανικής και γραφείων».

Τα σχέδια της Blackstone για τη σταδιακή πώληση των ακινήτων – τα οποία ήταν από τα χαμηλότερης ποιότητας στο αρχικό χαρτοφυλάκιο της Sponda – προσέκρουσαν σε εμπόδιο τον Μάρτιο του 2020, όταν η Φινλανδία επέβαλε μερικούς από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη. Αυτό ουσιαστικά απέκοψε τους διεθνείς αγοραστές που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στη χώρα για να δουν από κοντά τα ακίνητα.

Στη συνέχεια, ακριβώς την ώρα που οι περιορισμοί χαλάρωναν, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η αγορά των εμπορικών ακινήτων δέχθηκε πλήγμα, επειδή η χώρα συνορεύει με την Ρωσία, ενώ το αρνητικό κλίμα επέτεινε και η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων.

Η υποβάθμιση από την Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τα ομόλογα τον Δεκέμβριο, με την αιτολογία ότι «οι αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές και η περιορισμένη διάθεση για δανεισμό έναντι μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων δευτερογενούς ποιότητας» δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την αναχρηματοδότηση. Το χαρτοφυλάκιο περιείχε «θύλακες σημαντικού κινδύνου παύσης».

Οι αξίες των ακινήτων μειώνονται στην Ευρώπη, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια αποτρέπουν τους αγοραστές μέχρι να διαμορφωθεί μια σαφέστερη εικόνα για το ύψος που θα φθάσουν. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των δανείων σε τίτλους που εξασφαλίζονται με εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια και λήγουν το 2023 και το 2024 αντιμετωπίζουν υψηλούς κινδύνους αναχρηματοδότησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Scope Ratings τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση