Οριακή μείωση κατά 0,6% σημείωσε ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου, καθώς διαμορφώθηκε στις 129,8 μονάδες. Σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου του 2022 όταν οι τιμές έπιασαν «κόκκινα» στα βασικά είδη διατροφής σε όλον τον κόσμο, ο δείκτης είναι 18,7% χαμηλότερος διατηρώντας την τροχιά υποχώρησης από τον Απρίλιο και έπειτα.

Διατροφή: Ανθυγιεινά τα περισσότερα προϊόντα 4 κολοσσών της βιομηχανίας τροφίμων

Στην πτώση του δείκτη, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων, αντανακλώνται οι μειώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων που υπεραντιστάθμισαν την απότομη αύξηση των τιμών της ζάχαρης.

Σιτηρά

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν οριακά κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι ανησυχίες για την ανομβρία στις ΗΠΑ και η ισχυρή ζήτηση από την Αυστραλία αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων.

Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 1,0% λόγω της επιβράδυνσης των εμπορικών δραστηριοτήτων από τους περισσότερους μεγάλους ασιατικούς εξαγωγείς, των οποίων τα νομίσματα υποτιμήθηκαν έναντι του δολαρίου.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε 3,2% από τον Ιανουάριο, με τις παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας, του ηλιόσπορου και του κραμβέλαιου να είναι όλες χαμηλότερες.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO υποχώρησε 2,7% κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, με τις διεθνείς τιμές του βουτύρου και του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητος.

Οι παγκόσμιες τιμές των πουλερικών συνέχισαν να μειώνονται εν μέσω άφθονων εξαγωγικών προμηθειών, παρά τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε αρκετές κορυφαίες παραγωγούς χώρες, ενώ οι διεθνείς τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν, κυρίως λόγω ανησυχιών για αυστηρότερες διαθεσιμότητες στην  Ευρώπη.

Ζάχαρη

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 6,9% από τον Ιανουάριο, σε υψηλό εξαετίας, κυρίως λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των προβλέψεων παραγωγής 2022/23 στην Ινδία. Πάντως, οι ευνοϊκές προοπτικές σε άλλους προμηθευτές σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού και της αιθανόλης στη Βραζιλία περιόρισαν την ανοδική πίεση στις τιμές της ζάχαρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή