Ο υποκείμενος πληθωρισμός θα είναι σημαντικός παράγοντας για τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη σήμερα Παρασκευή, υπογράμμισε ότι ενώ ο συνολικός πληθωρισμός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάτω από το 6% μέχρι τα μέσα του 2023 από 8,5%, ο πληθωρισμός χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια μπορεί να είναι πιο επίμονος.

ΕΚΤ: Διαφωνούν για την πορεία του πληθωρισμού

«Τον Μάρτιο θα έχουμε κάποιες προβλέψεις, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του υποκείμενου πληθωρισμού», δήλωσε ο ντε Γκίντος στο Πανεπιστήμιο CUNEF, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι πολύ, πολύ σημαντικός», σημείωσε.

Η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 8,6% τον Ιανουάριο, με τον δομικό δείκτη (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) να αυξάνεται από το 5,3% στο 5,6%, εδραιώνουν την αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 16ης Μαρτίου και ενισχύουν τις φωνές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι αυξήσεις και μετά από αυτήν.

Ο νε Γκίντος είπε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει σαφώς να επανέλθει στον στόχο του 2% πριν οι αξιωματούχοι μπορέσουν να σταματήσουν τον κύκλο της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Απέφυγε, πάντως, να εκτιμήσει πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου Πιερ Ουνς, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο έως και 4% εάν ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός.

Ήδη η Morgan Stanley και δύο ακόμη επενδυτικές τράπεζες προχώρησαν σε προς τα πάνω αναθεώρηση του τελικού ύψους του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρώτη τοποθετεί την κορύφωση της αύξησης των επιτοκίων στο 4% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην ευρωζώνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως