Σε προς τα πάνω αναθεώρηση του τελικού ύψους του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησαν η Morgan Stanley και δύο ακόμη επενδυτικές τράπεζες. Η πρώτη τοποθετεί την κορύφωση της αύξησης των επιτοκίων στο 4% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην ευρωζώνη, που δείχνουν ότι διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 8,5%, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός (χωρίς την ενέργεια) αυξήθηκε στο 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο.

ΕΚΤ: Χτίζεται το αφήγημα του «πληθωρισμού κερδών»

Οι νεότερες εκτιμήσεις έρχονται επίσης μετά από τις δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου Πιερ Ουνς σήμερα Παρασκευή, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο έως και 4% εάν ο υποκείμενος πληθωρισμός  παραμείνει επίμονα υψηλός.

Η BNP Paribas και η Barclays μέχρι τώρα έβλεπαν το τελικό επιτόκιο στην ολοκλήρωση του κύκλου των αυξήσεων που ξεκίνησε τον Ιούλιο στο 3,25%.

Η Barclays στις 17 Φεβρουαρίου είχε αναβαθμίσει την πρόβλεψή της στο 3,5%. Σε ανακοίνωσή της επεσήμαινε ότι αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η JP Morgan αύξησε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή της για το τερματικό επιτόκιο στο 3,75% από 3,50%.

Η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έκανε δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν πέρα από την αύξηση της μισής μονάδας που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας την προγραμματισμένη αύξηση των 50 μονάδων βάσης η Λαγκάρντ τη χαρακτήρισε «και απαραίτητη και πολύ πιθανή». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% από εκεί που βρίσκεται τώρα, κατά 4 φορές υψηλότερος, επανέλαβε. Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα στίγμα του πού μπορεί να κορυφωθεί τελικά το κόστος δανεισμού.

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε τις προηγούμενες μέρες και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ, που ανήκει στα γεράκια της ΕΚΤ, προβλέποντας «περαιτέρω σημαντικά βήματα στα επιτόκια» ακόμα και μετά τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή