Στο 55,18% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 45.000 ανθρώπων, και λίγο χαμηλότερα από το 55,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,15%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 3,4%.

Τουρκία: Κατά 5,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ το 2022

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,56% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 76,61% .

Ο σεισμός έφερε ανατροπές

Ο πληθωρισμός στη Τουρκία άρχισε να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη μετά τη νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 φτάνοντας στο υψηλό 24 ετών του 85,51% τον Οκτώβριο του 2022. Το Δεκέμβριο υποχώρησε απότομα και τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 57,7%.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικονομολόγοι έχουν δηλώσει ότι οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της στέγασης, θα μειωθούν τους επόμενους μήνες πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

Χαρακτηριστικό της ανατροπής των δεδομένων εξαιτίας του σεισμού, είναι ότι η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στο 45% στη δημοσκόπηση του Reuters, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 34% και 51,7%, όταν ο αντίστοιχη εκτίμηση πριν από τον σεισμό του Ιανουαρίου ήταν 41% για το τέλος του 2023.

Επίσης, πριν από το σεισμό, ο πληθωρισμός αναμενόταν να συνεχίσει να πέφτει γύρω στο 35-40% μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, φαίνεται τώρα να είναι περίπου 44% τον Μάιο, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη έξι οικονομολόγων που έδωσαν εκτιμήσεις στη δημοσκόπηση του Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,5% για να στηρίξει την ανάπτυξη μετά τον σεισμό.

Επιβαρύνεται η δημοτικότητα του Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει δώσει νομισματικά κίνητρα τα τελευταία χρόνια, για να σταθεροποιήσει τις τιμές, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, ενισχύοντας τις εξαγωγές και ανατρέποντας τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε πλεονάσματα.

Ωστόσο, η εκτίναξη του πληθωρισμού έπληξε τη δημοτικότητά του και ο σεισμός ήρθε να επβιαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση του ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή