Ταχύτερα από το προβλεπόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών, αν και οι προοπτικές έχουν θολώσει  σημαντικά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία TurkStat , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 3,5% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αναλυτές στο Bloomberg, προέβλεπαν αύξηση κατά 2,9%.

Για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε στο 5,6%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία είναι πολιτικά ευαίσθητα στην Τουρκία και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται τον Μάιο. Παράλληλα, εντείνει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό για να στηρίξει τη δημοτικότητα του κόμματός του που έχει ήδη δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Πώς η τραγωδία στην Τουρκία επηρεάζει την οικονομία της χώρας – Οι προβλέψεις αναλυτών

Το κόστος του σεισμού

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι σεισμοί εκτιμάται ότι έχουν άμεσο κόστος έως και 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του 2021 για την οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση. Ο δανειστής είπε επίσης ότι θα μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα από την αρχική του εκτίμηση 3,5%-4%.

Σεισμός – Τουρκία: Το «πάρτι» των κατασκευαστικών, οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και οι προειδοποιήσεις

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 8,5% αυτόν τον μήνα για να μετριάσει τον αντίκτυπο των σεισμών στην ανάπτυξη. Ο κύκλος χαλάρωσης που ξεκίνησε πέρυσι είδε τα επιτόκια να μειώνονται κατά 550 μονάδες βάσης σωρευτικά, σύμφωνα με τις προσταγές του Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Η έμφαση του προέδρου στην ανάπτυξη και η ώθηση για φθηνό δανεισμό σε μικρότερες και εξαγωγικές επιχειρήσεις επηρέασε το νόμισμα και τις τιμές καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998 και ξεπέρασε το 85% τον Οκτώβριο πριν επιβραδυνθεί στο 60% περίπου τον περασμένο μήνα. Η λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές και οι απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης ήταν «τρωτά σημεία», που την οδήγησαν να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση της για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 στο 3% από 3,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή