Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως έθεσε το ζήτημα της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της, προσθέτοντας πως όλες οι χώρες θέλουν να δουν την Κίνα να κάνει το σωστό και να μην προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους διεξάγουν τελευταία ευρείας κλίμακας διπλωματική επίθεση προειδοποιώντας την Κίνα εναντίον της χορήγησης οποιασδήποτε θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, εξέλιξη που ειδικοί τονίζουν ότι θα άλλαζε τα δεδομένα σε αυτή την ένοπλη σύρραξη, που εισήλθε στον δεύτερο χρόνο της και δεν υπάρχει το τρέχον διάστημα η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει στο τέλος. Το Πεκίνο διέψευσε έντονα τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον πως σκοπεύει να προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα, ιδίως από τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Ρωσία: Κυρώσεις στην πυρηνική της ενέργεια απαιτούν Πολωνία και Ουκρανία

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ ανέφερε πως έθεσε το θέμα στον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί.

Η κυρία Γουόνγκ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνεται η Ρωσία και ότι αναμένει από την Κίνα να εφαρμόσει υπεύθυνη πολιτική στο ζήτημα, με δεδομένη τη στενή σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας θύμισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε «πως θέλει να πιστεύει ότι η Κίνα θα κάνει το σωστό, ότι δεν θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Και αυτή δεν είναι έκκληση μόνο της Αυστραλίας, είναι έκκληση όλων των χωρών».

Οι ΗΠΑ συζητούν με στενούς συμμάχους τους το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Πεκίνο αν προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα, δήλωσαν χθες τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλες πηγές.

Κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης στην Αυστραλία υπέγραψε κείμενο γνώμης που δημοσιεύθηκε προχθές Τετάρτη σε μέσα ενημέρωσης της χώρας της Ωκεανίας και προσάπτει τη βασική ευθύνη για τον πόλεμο στο NATO. Ακόμη, σημείωσε πως παρότι η Ρωσία είναι «περικυκλωμένη» από χώρες που ανήκουν στη δυτική συμμαχία, δεν έχει γονατίσει από τις κυρώσεις ούτε έχει ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.

Εξάλλου, χαρακτήρισε «ανησυχητικό το ότι η κρίση έχει μετατραπεί σε αναμέτρηση NATO-Ρωσίας» και ότι η Κίνα έχει σκοπό να βοηθήσει στην επίλυσή της μέσω διαπραγματεύσεων.

Κίνα – Ρωσία συμμαχία

Kίνα και Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινή δήλωση κατά την οποία καταδικάζεται από τους επικεφαλής υπουργούς Οικονομικών της G20 η Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία. Όπως αναφερόταν στο «συνοπτικό και τελικό έγγραφο του [Iνδού] προέδρου», «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας» ανέφερε, επισημαίνοντας τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια. «Ακούστηκαν όμως κι άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ήδη η Κίνα, η οποία έχει έχει ορκιστεί φιλία «άνευ όρων» στον βόρειο γείτονά της, έριξε στο Κρεμλίνο μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, μετριάζοντας τον αντίκτυπο της εκδίωξής του από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι τρεις τρόποι με τους οποίους η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής commodities στον κόσμο και μια οικονομική και τεχνολογική δύναμη, έχει στηρίξει τη ρωσική οικονομία είναι αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία, εξάγοντας περισσότερα είδη αντικαθιστώντας αντίστοιχα δυτικά προϊόντα που μέχρι πρόσφατα είχαν σημαντικά μερίδια στη ρωσική αγορά και παρέχοντας εναλλακτική λύση στο δολάριο μετά την αποκοπή ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα