Ενώ εταιρείες όπως η Nvidia και άλλες, με λιγότερο γνωστά επιτεύγματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν «εκτοξευτεί» λόγω ενθουσιασμού για την πιθανή ώθηση της επιχείρησής τους, η Microsoft και η Alphabet, μητρική της Google, παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις φέτος.

Ο χρηματιστηριακός λήθαργος για τις συγκεκριμένες εταιρείες, σύμφωνα με το Bloomberg, αντανακλά τόσο την απόσβεση από επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη που πιθανότατα θα είναι πιο αργή από ό,τι για άλλες, όσο και το πιο σκληρό πλαίσιο για τις μετοχές της τεχνολογίας ευρύτερα, καθώς η Federal Reserve αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» πλέον εικόνες και ήχους

Και οι δύο αυξήθηκαν λιγότερο από 5% φέτος, ούτε καν το μισό από το 10% του δείκτη Nasdaq 100 και πολύ πίσω από την αύξηση 60% της Nvidia, η οποία αναμένεται να έχει πιο άμεσο αντίκτυπο καθώς τα τσιπ γραφικών της χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

«Αργή» επένδυση

«Εάν αγοράζετε μόνο Microsoft και Alphabet για τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να απογοητευτείτε από το πόσο αργά αυτή η επένδυση μεταφράζεται σε αύξηση εσόδων», δήλωσε ο Γκρεγκ Αμπέλα, διευθύνων σύμβουλος της Investment Partners Asset Management στο Bloomberg. «Το περιβάλλον των επιτοκίων είναι λιγότερο ευνοϊκό και ενώ τα κέρδη είναι ισχυρά, δεν είναι τόσο συναρπαστικά όσο παλιά όσον αφορά την ανάπτυξη».

Η Microsoft και η Alphabet επικεντρώνονται στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των μηχανών αναζήτησης, οι οποίες, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμο μοχλό ανάπτυξης, είναι επίσης ακριβές σε επίπεδο ανάπτυξης. Ο πρώτος επενδύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και πρόσφατα αποκάλυψε μια νέα έκδοση της μηχανής αναζήτησης Bing και του προγράμματος περιήγησης Edge που ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες. Η Google ενσωματώνει επίσης την τεχνητή νοημοσύνη στην δική της μηχανή αναζήτησης.

Circuit board and AI micro processor, Artificial intelligence of digital human. 3d render

Οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται

«Αυτές οι εταιρείες βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σκοινί, καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε μια εποχή που οι εταιρείες λαμβάνουν πίστωση για την επιβράδυνση της κεφαλαιοποίησης και όχι για την επιτάχυνσή της», δήλωσε ο Αμπέλα, ο οποίος θεωρεί ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη είναι απαραίτητες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Στα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματά της, η Microsoft προειδοποίησε για επιβράδυνση στις πωλήσεις λογισμικού cloud και επιχειρήσεων, ενώ η Alphabet επεσήμανε τη χαμηλότερη ζήτηση για διαφημίσεις στην μηχανή αναζήτησης.

Οι προοπτικές ανάπτυξης

Η αγορά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται ωστόσο να αναπτυχθεί γρήγορα. Οι αναλυτές της UBS Group AG εκτιμούν ότι η ευρεία αγορά υλικού και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, από 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, και λένε ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί συντηρητικό.

Ενώ και οι δύο θεωρούνται ηγέτες στον χώρο, αυτή την περίοδο δείχνει να έχει ευνοηθεί σε μεγάλο βαθμό η Microsoft, ειδικά μετά από μια μάλλον προβληματική επίδειξη του chatbot AI της Google. Σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, το ChatGPT της OpenAI οδήγησε σε αύξηση του ενδιαφέροντος για το Bing της Microsoft.

Παρά την υπό-απόδοσή τους, τόσο η Microsoft όσο και η Alphabet παραμένουν φαβορί μεταξύ των αναλυτών, με περίπου το 90% αυτών που παρακολουθούνται από το Bloomberg να έχουν συστάσεις αγοράς και για τα δύο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές