Η Κίνα έθεσε έναν μέτριο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, της τάξης του 5%, κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της (NPC).

Όπως σημειώνει το Reuters, η κινεζική οικονομία σημείωσε μια από τις πιο αδύναμες επιδόσεις της εδώ και δεκαετίες πέρυσι, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις κατά 3%, συμπιεσμένο από τρία χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, κρίση στον τομέα των ακινήτων και καταστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Κίνα: Τι θα κάνει η Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξει την επιστροφή στην ανάπτυξη

Στην έκθεση εργασίας του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ τόνισε την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα και επέκταση της κατανάλωσης, θέτοντας στόχο να δημιουργηθούν περίπου 12 εκατομμύρια αστικές θέσεις εργασίας φέτος, από τον στόχο του περασμένου έτους για τουλάχιστον 11 εκατομμύρια, και προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν στον τομέα των ακινήτων.

Ο Λι έθεσε στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, διευρυμένος από τον περυσινό στόχο του 2,8%.

«Ο παγκόσμιος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η παγκόσμια οικονομική και εμπορική ανάπτυξη χάνεται και οι εξωτερικές προσπάθειες καταστολής και περιορισμού της Κίνας κλιμακώνονται», είπε ο Λι κατά την ομιλία του για την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, που θα διαρκέσουν έως τις 13 Μαρτίου.

«Στο εσωτερικό, τα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη πρέπει να παγιωθούν, η ανεπαρκής ζήτηση παραμένει έντονο πρόβλημα και οι προσδοκίες των ιδιωτών επενδυτών και των επιχειρήσεων είναι ασταθείς», είπε.

Ο φετινός στόχος ανάπτυξης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των προσδοκιών, καθώς κινεζικές πολιτικές πηγές δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι μπορεί να οριστεί εύρος έως και 6%. Είναι επίσης κάτω από τον περσινό στόχο του 5,5% περίπου.

Chinese Premier Li Keqiang delivers the work report at the opening session of the National People’s Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing, China March 5, 2023. REUTERS/Thomas Peter

Ο χαμηλότερος στόχος είναι πιο εφικτός

Ο Alfredo Montufar-Helu, επικεφαλής του China Center στο Conference Board, με έδρα το Πεκίνο, είπε ότι ο καθορισμός υψηλότερου στόχου ανάπτυξης θα απαιτούσε τεράστια κίνητρα και θα «επιδείνωνε τις διαρθρωτικές ανισορροπίες που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Κίνα για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς της στόχους».

Ο χαμηλότερος στόχος είναι πιο εφικτός, είπε, και «αναγνωρίζει ότι η κινεζική οικονομία θα αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα φέτος».

Αύξηση των χαμηλότερων εισοδημάτων

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι στοχεύει να αυξήσει τα εισοδήματα των χαμηλών κλιμακίων και να «ανεβάσει» μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην κατηγορία των μεσαίων εισοδημάτων. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης, αλλά σταματούν οι άμεσες δαπάνες, όπως η διανομή βοηθημάτων υπό τη μορφή μετρητών.

Για να ενισχύσει την ανάπτυξη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει τις δαπάνες της για υποδομές, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση για μεγάλα έργα με 3,8 τρισεκατομμύρια γουάν (550 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ειδικά κρατικά ομόλογα, από 3,65 τρισεκατομμύρια γουάν πέρυσι.

Το πολιτικό παρασκήνιο

Ο 67χρονος Λι και μια σειρά από στελέχη της πολιτικής που προσανατολίζονται περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις πρόκειται να αποσυρθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ανοίγοντας χώρο για πιστούς στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αύξησε την επιρροή του περαιτέρω όταν εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια του NPC, ο πρώην αρχηγός του κόμματος στην Σαγκάη, Λι Κιάνγκ, 63 ετών, μακροχρόνιος σύμμαχος του Σι, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, επιφορτισμένος με την αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει επίσης τα σχέδια του Σι για μια «εντατική» και «ευρεία» αναδιοργάνωση του κράτους και των οντοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω εμβάθυνση της διείσδυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στα κρατικά όργανα.

Military delegates leave the Great Hall of the People following the opening session of the National People’s Congress (NPC) in Beijing, China March 5, 2023. REUTERS/Thomas Peter

Αύξηση των αμυντικών δαπανών

Ο Λι είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα πρέπει να αφιερώσουν μεγαλύτερη ενέργεια στην εκπαίδευση υπό συνθήκες μάχης και να ενισχύσουν την ετοιμότητα ενώ και ο προϋπολογισμός περιλάμβανε αύξηση 7,2% στις αμυντικές δαπάνες για φέτος, ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση από την προβλεπόμενη αύξηση 7,1% του περασμένου έτους και με υπέρβαση της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την Ταϊβάν, ο Λι έδωσε συγκρατημένο τόνο, λέγοντας ότι η Κίνα πρέπει να προωθήσει την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων στα Στενά και να προωθήσει τη διαδικασία της «ειρηνικής επανένωσης» της Κίνας, αλλά και να λάβει πραγματοποιήσει βήματα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η μείωση του πληθυσμού

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο δύσκολων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβασή τους σε τεχνολογία αιχμής, και μια επιδείνωση των δημογραφικών προοπτικών, με πτώση των ποσοστών γεννήσεων και μείωση του πληθυσμού πέρυσι, για πρώτη φορά από το έτος του λιμού, το 1961.

Η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει το κόστος τοκετού, παιδικής μέριμνας και εκπαίδευσης και να ανταποκριθεί ενεργά στη γήρανση του πληθυσμού και στη μείωση της γονιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας σε έκθεση εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ