Η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική εγκαίρως και κατάλληλα και η μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών για την απελευθέρωση μακροπρόθεσμης ρευστότητας θα εξακολουθήσει να αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για τη στήριξη της οικονομίας, δήλωσαν την Παρασκευή κορυφαίοι τραπεζικοί αξιωματούχοι.

Κίνα: Πατάει… γκάζια η οικονομία, στόχος ανάπτυξης έως και 6% το 2023

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να στηρίξουν τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μετά την ύφεση που προκλήθηκε πέρυσι από τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού, και τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει με ρυθμό καλύτερο από τον αναμενόμενο. Ωστόσο, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης αγοράς ακινήτων και των παραπαίοντων επιχορηγήσεων.

Οι δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια ή θα μειώσει εκ νέου τους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) των τραπεζών, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) Yi Gang, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα πραγματικά επιτόκια της Κίνας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κατάλληλο επίπεδο.

Η PBOC έχει μειώσει το RRR 14 φορές από το 2018, σε λιγότερο από 8% από το σχεδόν 15%, κάτι που κρίνεται ως «ένας αποτελεσματικός τρόπος» για την παροχή μακροπρόθεσμης ρευστότητας και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δήλωσε ο Yi.

Η Κίνα μείωσε το RRR τον Δεκέμβριο, για δεύτερη φορά πέρυσι, απελευθερώνοντας περίπου 500 δισ. γιουάν (72,39 δισ. δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα για να στηρίξει μια παραπαίουσα οικονομία που πληττόταν από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

«Η PBOC θα παράσχει “δυναμική” χρηματοπιστωτική στήριξη για τη σταθερή και υγιή ανάπτυξη της οικονομίας», δήλωσε ο Yi, προσθέτοντας ότι το 2023 η εστίαση της διαρθρωτικής νομισματικής πολιτικής θα είναι στην πράσινη χρηματοδότηση, την τεχνολογική καινοτομία, τις υποδομές και τη στέγαση.

Τα ακίνητα

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής διοικητής της PBOC Pan Gongsheng δήλωσε ότι οι φούσκες στον τομέα των ακινήτων της Κίνας έχουν περιοριστεί, καθώς τα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου κερδίζουν έδαφος.

Η Κίνα θα προωθήσει τον μετασχηματισμό του τομέα των ακινήτων και θα επιμείνει ότι η στέγαση είναι για να ζει κανείς και όχι για κερδοσκοπία, δήλωσε ο Pan.

Ο Liu Guoqiang, άλλος αναπληρωτής διοικητής της PBOC, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της Κίνας θα είναι μέτριος το 2023 παρά την επανεπιτάχυνση της οικονομίας.

«Μακροπρόθεσμα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα πράγματα στο εξωτερικό περιβάλλον… θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι των κινδύνων πληθωρισμού», δήλωσε ο Liu.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή