Η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξη όσον αφορά στον αναπτυξιακό στόχο της για το 2023, επιδιώκοντας δυνητικά μια άνοδο έως και 6%, σε μια προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών και να αξιοποιήσει μια πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη μετά την πανδημία, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Κάποιες από τις πηγές αυτές κάνουν λόγο για στόχο ανάπτυξης της Κίνας έως και 6%, ενώ άλλες εκτιμούν τον στόχο σε 5%-5,5%. Αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν την αυξανόμενη αισιοδοξία στους κύκλους της κινεζικής ηγεσίας σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, όταν οι κυβερνητικοί σύμβουλοι συνιστούσαν πιο μετριοπαθείς στόχους που κυμαίνονται από 4,5% έως 5,5%.

ΟΟΣΑ: Στο 2,9% η ανάπτυξη το 2022

Οι προηγούμενες συστάσεις έγιναν εβδομάδες πριν η Κίνα άρει τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα στον κόσμο για την COVID-19. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας με ρυθμό καλύτερο από τον αναμενόμενο.

Ο τελικός στόχος ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει ένα εύρος τιμών, θα ανακοινωθεί στις 5 Μαρτίου, στην έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του νομοθετικού σώματος της Κίνας.

«Ο στόχος ανάπτυξης φέτος θα μπορούσε να είναι 5-6%», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις. «Πρέπει να επιτύχουμε οικονομική ανάκαμψη, να ενισχύσουμε την απασχόληση και την εμπιστοσύνη, αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη».

Μία από τις πηγές που υποστηρίζουν έναν πιο μετριοπαθή στόχο προειδοποίησε «ο τομέας των ακινήτων εξακολουθεί να πέφτει και είναι δύσκολο να καλύψει το κενό ενώ το εξωτερικό εμπόριο είναι πιθανό να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη φέτος».

Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να αποκαλύψει περισσότερα κίνητρα κατά τη διάρκεια του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου αυτού του μήνα, για να μετριάσει τον αντίκτυπο της αδυναμίας της αγοράς ακινήτων και της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης για τις εξαγωγές της.

Για να τονώσει την ανάπτυξη, η κυβέρνηση αναμένεται να διευρύνει το ετήσιο δημοσιονομικό της έλλειμμα σε περίπου 3% του κινεζικού ΑΕΠ φέτος και να εκδώσει περίπου 4 τρισεκατομμύρια γουάν σε ειδικά ομόλογα για να στηρίξει τις επενδυτικές δαπάνες.

Νέα οικονομική ηγετική ομάδα

Η νέα οικονομική ηγετική ομάδα, επικεφαλής της οποίας αναμένεται να τεθεί ο πρώην αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης Li Qiang ως νέος πρωθυπουργός της Κίνας, θα επιδιώξει τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης στις τοπικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 3% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, απέχοντας σημαντικά από τον επίσημο στόχο του περίπου 5,5%, καθώς η πανδημία της COVID-19, η πίεση στην αγορά ακινήτων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης επηρέασαν σοβαρά την πορεία της οικονομίας του ασιατικού γίγαντα.

Εξαιρουμένου του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, ήταν η χειρότερη επίδοση από το 1976 – το τελευταίο έτος της μακροχρόνιας Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσε Τουνγκ.

Ήταν επίσης η μεγαλύτερη απώλεια στόχου ανάπτυξης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Η Κίνα προηγουμένως είχε περιορισμένες αποτυχίες κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και κατά τη διάρκεια μιας νομισματικής κρίσης το 2014-15.

Η τελευταία φορά που η Κίνα έθεσε εύρος στόχου ήταν το 2019 στο 6-6,5%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι φιλόδοξοι ετήσιοι στόχοι ανάπτυξης στην Κίνα είναι αντιπαραγωγικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει μάλλον να επικεντρωθούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε οικονομικής επέκτασης.

Οι υψηλοί στόχοι πίεσαν στο παρελθόν τις τοπικές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν ακριβά έργα υποδομής, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στο συνολικό χρέος της Κίνας σχεδόν στο 300% της οικονομικής παραγωγής.

Τρεις από τις πηγές δήλωσαν επίσης ότι η Κίνα θα τηρήσει τον μακροχρόνιο στόχο για τον πληθωρισμό γύρω στο 3%.

Δυνατό ξεκίνημα

Η κατανάλωση και οι υπηρεσίες οδηγούν την ανάκαμψη της Κίνας μέχρι στιγμής φέτος. Η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Η Ίρις Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την Ευρύτερη Κίνα, τόνισε ότι τα αισιόδοξα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδωσαν στην κυβέρνηση ισχυρούς λόγους να θέσει υψηλό στόχο ανάπτυξης 5,5% έως 6%.

Στις 5 Μαρτίου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση κυβερνητικών εργασιών για το 2023, η οποία περιλαμβάνει βασικούς οικονομικούς στόχους και πολιτικές προτεραιότητες.

«Η φετινή ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από 6%, κάτι που δεν είναι υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή βάση του περασμένου έτους», δήλωσε στο Reuters ο Γιου Γιονγκντινγκ, κυβερνητικός οικονομολόγος με επιρροή που προηγουμένως συμβούλευε τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Ο Γιου είπε ότι ένας στόχος ανάπτυξης άνω του 6% θα βοηθούσε «να τονώσει το ηθικό και να τονώσει το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή