Η Άγκυρα εργάζεται σκληρά για την παράταση της συμφωνίας, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τη συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια που έχει αποκλείσει η Ρωσία μετά την εισβολή της.

Ουκρανία – Μπαχμούτ: Υπό ασφυκτική πίεση οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους Βρετανούς

Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο και θα λήξει στις 18 Μαρτίου, εκτός εάν συμφωνηθεί παράταση.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι δυσαρεστημένη με πτυχές της συμφωνίας.

Τι ζητά η Ρωσία

«Εργαζόμαστε σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και την περαιτέρω επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Την Κυριακή, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση αυτή.

«Εάν αυτή η συμφωνία είναι ισότιμη, τότε πάντα εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και θα τις εκληρώνουμε σε όλες τις συμφωνίες», δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα είναι αντίθετη σε «προπηλακισμούς και μηχανορραφίες».

Οι κυρώσεις

Οι γεωργικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν τεθεί ρητά στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, αλλά η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφαλιστική βιομηχανία της αποτελούν εμπόδιο στις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησε για το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχεδόν 23 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας από τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Τουρκία, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή