Σε ύψη ρεκόρ εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 7% τον Ιανουάριο.

Τα χειρότερα από τα προβλεπόμενα ποσοστά για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εδραιώνουν επί της ουσίας την αύξηση κατά μισή μονάδα που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και ενισχύει εκείνους τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέρα ​​από αυτό για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Πότε θα σταματήσει η ΕΚΤ τις αυξήσεις επιτοκίων – Τα 2+1 κριτήρια

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αναμένονται την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση στο 8,3% από 8,6%.

Στη Γαλλία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau εκτιμά ότι ο πληθωρισμός είναι κοντά στο αποκορύφωμά του. Μετά την πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης του Μαρτίου, θα υπάρξει λιγότερο «επείγουσα ανάγκη» για την ΕΚΤ να δράσει, είπε αυτόν τον μήνα.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του πληθωρισμού της Ευρώπης

Εντονες αντιδράσεις

Η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών σε μια γενιά γίνεται μια ολοένα και πιο δύσκολη πρόκληση για τον Μακρόν, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μαζικές διαμαρτυρίες για τα σχέδιά του να αναθεωρήσει τις συντάξεις.

Το κόστος των τροφίμων αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μετά από ετήσιες διαπραγματεύσεις μεταξύ προμηθευτών και διανομέων. Η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee προέβλεψε επίσης ότι ο δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού — ο οποίος περιλαμβάνει μη φρέσκα τρόφιμα αλλά όχι ενέργεια — θα ξεπεράσει τα βασικά μέτρα και θα ανέλθει στο 5,7% τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire είπε ότι ο Μάρτιος δεν θα είναι τόσο δύσκολος όσο φοβόταν για τους Γάλλους καταναλωτές, αλλά παρότρυνε τους διανομείς να βρουν νέους τρόπους για να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο. Το κράτος επεξεργάζεται ένα λεγόμενο «καλάθι κατά του πληθωρισμού» που αξιωματούχοι λένε ότι θα λειτουργούσε ως τυποποιημένος δείκτης για τους καταναλωτές για να συγκρίνουν τις αυξήσεις των τιμών για καθημερινά αγαθά σε διαφορετικούς λιανοπωλητές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή