Σε αρνητικά εδάφη έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να απορροφήσει τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,32% στις 1.078,69 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 133 εκατ. ευρώ.

Το ΧΑ πέτυχε ωστόσο να εκδηλώσει την αντίδραση που χρειαζόταν μετά από τρεις ημέρες σκληρού πρέσινγκ από τους πωλητές, η οποία μάλιστα συνέπεσε και με τη δοκιμασία των 1.060 μονάδων. Αλλά τόσο τα στοιχεία από το ΑΕΠ (+5,9% το 2022), όσο και η νέα ανάλυση της Jefferies, που βλέπει στις τράπεζες μεγάλα περιθώρια ανόδου βραχυπρόθεσμα, λειτούργησαν θετικά σε μια αγορά που αναζητούσε στηρίγματα για να απορροφήσει τους κραδασμούς του πολιτικού μετώπου.

Καταλύτης η τραγωδία στα Τέμπη

Βέβαια, και οι δύο αναγνώσεις έχουν και την άλλη τους πλευρά, αυτή που δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, ωστόσο, η αγορά αναζητούσε κάθε λόγο που θα σταματήσει τη βίαιη διορθωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η τραγωδία στα Τέμπη συνέβη τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, με την αγορά να προσπαθεί να διαγνώσει την επομένη τις προεκτάσεις αυτού του δυστυχήματος. Και στις 2 Μαρτίου άρχισε μια ισχυρή πτωτική πορεία, με αρκετά υψηλό τζίρο μάλιστα, πέφτοντας από τις 1.133 μονάδες, στις 1.060 μονάδες σήμερα. Δηλαδή μια βουτιά που ξεπερνά το 6%.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η ισχυρή ανοδική κίνηση, σαν αυτή που βίωσε το ΧΑ μήνες τώρα, με τις 11 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, χρειάζονται εξαϋλώσεις, ώστε να απορροφηθούν τα επίπεδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή. Μάλιστα, ο υψηλότατος τζίρος της αγοράς και η σημαντική διάχυση σε όλες τις μετοχές επιδεικνύει και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε επίπεδο τίτλων, Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Quest δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη, η ΕΛΧΑ κέρδισε 2,59%, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και ΔΕΗ. Ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΛΠ, Aegean, Μυτιληναίος, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες