Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη υποχώρησαν «σημαντικά», σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια υποχώρησαν στο 2,5% τον Ιανουάριο από 3% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ στη μηνιαία έρευνά της. Πτώση σημειώθηκε και για τους επόμενους 12 μήνες,  στο 4,9% από 5%.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται περίπου μια εβδομάδα πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί θα αποφασιστεί μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3%.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα, ενθαρρύνοντας τα γεράκια της ΕΚΤ να τάσσονται ανοικτά υπέρ μιας παρατεταμένης επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης.

Βόμβα από το γεράκι της ΕΚΤ- Στηρίζει 4 συνεχόμενες αυξήσεις

Τα ομόλογα

Τα στοιχεία της EKT έδωσαν ώθηση στα γερμανικά ομόλογα τα οποία ενισχύθηκαν την Τρίτη, μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς έως και 11 μονάδες βάσης στο 2,64%. Οι αγορές χρήματος, εν τω μεταξύ, χαλάρωσαν τα στοιχήματα ως προς την αύξηση των επιτοκίων, καταγράφοντας ως ανώτερο όριο το 4,06% σε σύγκριση με 4,09% τη Δευτέρα.

Η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε τρία χρόνια ήταν πιο έντονη στη Γερμανία, όπου οι καταναλωτές υπολογίζουν τώρα ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί στον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Στην Ολλανδία, μειώθηκαν μόνο στο 3%.

Με την αύξηση των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας σχεδόν βέβαιη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άρχισαν να διατυπώνουν θέσεις για το τι θα ακολουθήσει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε τη Δευτέρα να μην είναι η πολιτική στον «αυτόματο πιλότο», ενώ ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Σεντένο είπε ότι ο πληθωρισμός υποβαθμίζει τις προβλέψεις. Το μέλος του Αυστριακού Διοικητικού Συμβουλίου, Robert Holzmann, αντίθετα, υπέθεσε ότι η κίνηση της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθηθεί από άλλες τρεις αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης.

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε επίσης:

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να κινούνται προς τα πάνω, στο -1,2% από -1,5% τον Δεκέμβριο
Η ανεργία στο 11,6% έναντι 11,9%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή