Η υπέρβαση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, μπορεί να πυροδοτήσει μια οικονομική καταστροφή τύπου 2008, που θα «σβήσει» εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα φέρει την Αμερική πίσω για πολλές γενιές, προειδοποίησε την Τρίτη η Moody’s Analytics.

Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, Μαρκ Ζάντι, περιέγραψε τη διαμάχη για την αύξηση του ορίου χρέους ως «άμεση απειλή» για την οικονομία της χώρας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν όλους τους Αμερικανούς.

«Μια χρεοκοπία θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για την ήδη εύθραυστη οικονομία», αναφέρει ο Ζάντι στις δηλώσεις του, που εν συνεχεία κατέθεσε στην υποεπιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη.

«Το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την οικονομία, καθώς ακόμη και πριν από το φάσμα της παραβίασης του ορίου χρέους, πολλοί CEOs και οικονομολόγοι πίστευαν ότι μια ύφεση είναι πιθανή φέτος».

Η «διαφορετική» μάχη για το ανώτατο χρέος και το πλατινένιο νόμισμα των τρισ. δολαρίων

Η προσομοίωση του εφιάλτη

Σε νέες οικονομικές προσομοιώσεις, η Moody’s εκτιμά ότι ακόμη και μια σύντομη παραβίαση του ορίου χρέους θα σκότωνε σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και θα προκαλούσε βύθιση της οικονομίας σε μια «ήπια» ύφεση.

Το ποσοστό ανεργίας θα εκτιναχθεί από το χαμηλό μισού αιώνα του 3,4% στις αρχές του τρέχοντος έτους σε σχεδόν 5%. Οι αγορές θα κλυδωνίζονταν, εξαλείφοντας ένα κομμάτι από τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και την περιουσία πολλών Αμερικανών.

ΗΠΑ: Ενεργοποιούνται τα πρώτα έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Η προειδοποίηση έρχεται αφότου η Fitch Ratings είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποβαθμιστεί ακόμη και αν αποφευχθεί μια χρεοκοπία, επειδή οι επαναλαμβανόμενες αναστολές ανώτατου ορίου χρέους θα αυξήσουν το χρέος σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και τα ομόλογα.

Επικαλούμενοι τις ανησυχίες για το βουνό χρέους της Αμερικής, οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν απότομες περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες με αντάλλαγμα την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ακόμα χειρότερα το 2024

Η Moody’s προειδοποιεί ότι οι «δραματικές» περικοπές στις κρατικές δαπάνες σε αυτό το σενάριο θα πυροδοτήσουν μια ύφεση το 2024 που θα κοστίσει στην οικονομία 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα ανεβάζει το ποσοστό ανεργίας κοντά στο 6%.

Αλλά αυτά δεν είναι καν τα χειρότερα σενάρια.

Μια παρατεταμένη παραβίαση του ανώτατου ορίου του χρέους θα πυροδοτούσε ένα «κατακλυσμικό» πλήγμα στην οικονομία παρόμοιο με αυτό που γνώρισε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τη Moody’s.

Η έκθεση προβλέπει ότι η οικονομία θα χάσει περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το ποσοστό ανεργίας θα υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 8% και 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο των νοικοκυριών θα εξαφανιστούν καθώς οι μετοχές θα βυθιστούν περισσότερο από 20%.

Δεδομένων των τεράστιων διακυβευμάτων, η Moody’s Analytics προέτρεψε τους νομοθέτες να αποφύγουν το παιχνίδι με το χρέος των ΗΠΑ.

«Οι νομοθέτες θα πρέπει να βάλουν τέλος στη διαμάχη για το όριο του χρέους και να το αυξήσουν χωρίς περιορισμούς, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη», είπε ο Ζάντι στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή