Το μέλλον του καρκίνου σχετίζεται με την έρευνα και αυτή τη στιγμή εξελίσσονται παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.

Η μία σχετίζεται άμεσα με την υγεία και η δεύτερη συνδέεται άμεσα με την καινοτομία και την έρευνα, δηλαδή φέρνουμε γρήγορα στους πολίτες αυτή την καινοτομία που προκύπτει μέσα από την έρευνα, τόνισε κατά τη συζήτηση για το μέλλον του καρκίνου, η Christine Chomienne, professor emeritus, University Paris Cité, vice chair, Horizon Europe Cancer Mission Board, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ECONOMIST «GREECE’S AGENDA TO COMBAT CANCER», δηλαδή η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ανάλυση δεδομένων υγείας και δείκτες ποιότητας στο ΕΣΥ

Εξήγησε ότι αυτό το νέο μονοπάτι επιτρέπει να έχουμε προστιθέμενη αξία στις ήδη υφιστάμενες πρωτοβουλίες που «τρέχουν» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πεδίο αντιμετώπισης του καρκίνου, αλλά και σε άλλα πεδία, όταν διαμορφώνεις ένα νέο μονοπάτι έχεις την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο προσθέτεις κάτι στη μάχη κατά του καρκίνου, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτό το μονοπάτι βασίζεται στο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έρχονται μαζί, προσδιορίζουν ένα συγκεκριμένο ερώτημα από κοινού και σε συνεργασία «το τρέχουν». Αυτό, όπως είπε, προσφέρει ευελιξία και την δυνατότητα να τρέχουν πολλά προγράμματα ταυτόχρονα προκειμένου να μπορέσουν να απαντηθούν τα ερωτήματα. Από την πλευρά της η Vanessa Witte, executive director & oncology medical affairs strategy lead, EMEAC, MSD, μίλησε για το αποτύπωμα της φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα για τον καρκίνο.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ζούμε μια περίοδο επανάστασης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας σε πολλούς τύπους καρκίνου και αυτό σχετίζεται με την πρόληψη και με την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές. Μίλησε για ραγδαία αύξηση εγκρίσεων νέων φαρμάκων, σημειώνοντας ότι σε διάρκεια μιας δεκαετίας έχουμε 150 νέες δραστικές ουσίες. Υπάρχει τεράστια έρευνα και επένδυση που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα, σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανοσοθεραπεία, όπου, όπως είπε, έχουμε δει μια μετατόπιση, από την θεραπεία του ίδιου του καρκίνου σε στοχευμένη θεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία, τόνισε, προκάλεσε επανάσταση. Μιλώντας για τον καρκίνο του πνεύμονα, την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, είπε ότι πριν την ανοσοθεραπεία ο ασθενής με μεταστατικό καρκίνο των πνευμόνων επιβίωνε λιγότερο από 12 μήνες, ενώ με την ανοσοθεραπεία το προσδόκιμο ζωής έχει διπλασιαστεί. Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι ένας στους πέντε ασθενείς επιβιώνει μετά από 5 χρόνια αντιμετωπίζοντας τον μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος και στο χρόνο που παραμένουν σε θεραπεία πρώτης γραμμής οι ασθενείς, σε σύγκριση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών, ανέφερε η κ. Witte.

Θέλουμε, είπε, οι ασθενείς να επωφελούνται αρκετά γρήγορα από αυτές τις θεραπείες, καθώς τότε υπάρχει πιθανότητα να απαλλαγούν από την ασθένεια και αυτή είναι η στρατηγική για το μέλλον. Κατέληξε ότι στο μέλλον πρέπει να κινηθούμε περισσότερο προς την εξατομικευμένη προσέγγιση, με νέες διαγνωστικές τεχνικές και νέα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να εντοπίζουμε πια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus