Θέμα ωρών θεωρούνται οι επίσημες ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ και την ENEL για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του ιταλικού ενεργειακού ομίλου στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι δύο πλευρές ολοκληρώνουν τις συμφωνίες για τις μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών στη Ρουμανία.

ΔΕΗ: Διαψεύδει σενάρια περί εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Εκτός απροόπτου, το deal έχει ολοκληρωθεί, λένε αρμόδιες πηγές και η ελληνική εταιρεία θα κάνει την πρώτη στην ιστορία της μεγάλη επένδυση εκτός συνόρων.

Το τίμημα

Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν το τίμημα της εξαγοράς να υπολογίζεται στα περίπου 1,3 με 1,5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα προέλθει από τραπεζική χρηματοδότηση και ένα μέρος περί τα 500 με 600 εκ. ευρώ από τα ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ.

Οι εταιρείες ενέργειας που αποκτά στη Ρουμανία η ΔΕΗ ηλεκτροδοτούν περί τα 3 εκατομμύρια πελάτες, ενώ η ελληνική εταιρεία γίνεται κάτοχος σημαντικών έργων ΑΠΕ και δικτύου διανομής.

Τα assets

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει τα πλειοψηφικά ποσοστά του δημοσίου της Ρουμανίας σε εταιρείες της Enel. Πρόκειται για τις τρεις εταιρείες δικτύου διανομής μήκους 130.000 χλμ:

1. E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,

2. E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας

3. E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η εξαγορά των δύο κορυφαίων παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου που είναι η Enel Energie και Enel Muntenia. Όπως επίσης και η Enel X η οποία παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η απόκτηση των 13 σε λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW, που ανήκουν στην Enel Green Power.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια