Τελευταία παράταση για το deal ΔΕΗ – Enel

Σήμερα κανονικά λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Enel για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία.

Να σημειωθεί πως είχε δοθεί σχετική παράταση βάσει της συμφωνίας των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που είχαν υπογράψει οι δύο εταιρείες.

Νεότερες πληροφορίες της στήλης, αναφέρουν πως οι συζητήσεις διεξάγονται σε πολύ θετικό κλίμα και έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Κάποιοι πιο τολμηροί μιλάνε για μία ανάσα πριν το deal που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της ΔΕΗ εκτός των συνόρων.

Πάντως, πηγές της στήλης, σημειώνουν πως είναι πιθανό να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ενεργειακών εταιρειών άλλη μία ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της εξαγοράς.

————————

Πάνω από 30 εκατ. έφερε ο… βασιλιάς Καρνάβαλος

Περισσότεροι από 250 χιλιάδες επισκέπτες κατέκλυσαν τα προηγούμενα 24ωρα την Πάτρα, καθώς το Καρναβάλι ήταν επί της ουσίας ελέυθερο μετά από 3 χρόνια πανδημίας.

Και αυτός ο κόσμος, με τον τζίρο που γίνεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, κάθε χρόνο στο καρναβάλι ο τζίρος για τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο παραδοσιακό γεγονός, ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ. Τα τρία χρόνια της πανδημίας, όπου το καρναβάλι αναβλήθηκε χάθηκαν για τους πατρινούς επαγγελματίες πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Ξενοδοχεία, που είχαν πληρότητα 100%, βιοτεχνίες που φτιάχνουν κοστούμια, καταστήματα εστίασης, μοιράζονται αυτή τη «χρυσή» πίτα. Κάθε χρόνο ράβονται 50 με 60 χιλιάδες στολές.

Και να σκεφτούμε και κάτι. Για κάθε χρόνο που δεν γινόταν το Καρναβάλι, η απώλεια στα έσοδα του Δημοσίου ξεπερνούσε τα 2,5 εκατ. ευρώ λόγω απώλειας φόρων.

————————————–

Μετάβαση στις πράσινες μεταφορές

Ενδιαφέρον το θέμα του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών που έγινε στη Στοκχόλμη τις προηγούμενες ημέρες. Η μετάβαση στις πράσινες μεταφορές συζητήθηκε, όπως και οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο Κώστας Καραμανλής που συμμετείχε στο συμβούλιο τόνισε πως: «Τα κράτη – μέλη έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης στην προσπάθεια προσαρμογής στις απαιτήσεις του fit for 55 (σχέδιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030) και ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για μια δίκαιη προσαρμογή. Κανείς δε θα πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την προσπάθεια. Η Επιτροπή χρειάζεται να εντοπίσει πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και να επενδύσει. Συνέργειες ιδιωτικού – δημόσιου τομέα και κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν μεγάλη σημασία για καθαρές μεταφορές. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον, όταν το υδρογόνο και άλλα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να παίξουν ρόλο για κάποια μεταφορικά μέσα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, με ανοιχτό μυαλό και να κάνουμε περισσότερα για βιώσιμες, καθαρές μεταφορές».

=========================

Αγωνία για τον κατώτατο μισθό

Λίγα 24ωρα απομένουν για τις ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό και τα… στοιχήματα για το που θα φτάσει δίνουν και παίρνουν. Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για μισθό στα 770-780 ευρώ, όμως υπάρχει και πιο δημοφιλές. Αυτό να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, κάτι που επικοινωνιακά θα έδινε μεγάλο «σπρώξιμο» στην κυβέρνηση και μάλιστα εν αναμονή της διάλυσης της βουλής και της προκήρυξης εκλογών.

Η τόσο μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό ασφαλώς επιβαρύνει τις επιχειρήσεις κι όχι το Δημόσιο, κι αυτό πρέπει να γίνει με σύμφωνη γνώμη των επιχειρηματιών. Οι πληροφορίες λένε, πάντως, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιλύσει σημαντικά θέματα των επιχειρηματιών και να ικανοποιήσει βασικά τους αιτήματα (όπως η ένταξη των οφειλών σε εφορία και εισφορές στις 75 ή 120 δόσεις, η διευκόλυνση στην χρηματοδότηση από τις τράπεζες, προγράμματα ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης). Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να μπει στη ζυγαριά μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα βοηθούσε την κυβέρνηση αφού θα ακύρωνε και τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όπως και να έχει, 770 χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν από την 1η Απριλίου μισθό υψηλότερο, κι αυτό είναι θετικό και για την αγορά. Θυμίζουμε επίσης ότι λόγο της αύξηση του κατώτατου θα αναπροσαρμοστούν και μια σειρά από βοηθήματα και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ που προκύπτουν με βάση τον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο όπως: το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά.

=========================

Η τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ

Ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη τραγωδία για τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό θέλουν να τελειώνουν με τον Πολάκη μέχρι αύριο, Τετάρτη; Ότι την εβδομάδα που η κυβέρνηση θα ανακοινώνει σημαντικά μέτρα, για τον κατώτατο μισθό, για την δόσεις που θα ενταχθούν όλες οι οφειλές, παράταση μειωμένου ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες κ.λπ. στην αξιωματική αντιπολίτευση θα περνούν βαθιά κρίση εσωστρέφειας. Όταν δηλαδή ο Μητσοτάκης θα φέρνει στη Βουλή μέτρα που βοηθούν τους πολίτες ο Τσίπρας και δεν θα είναι εκεί για να ψηφίζει αλλά και θα ασχολείται με τον Πολάκη και τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Από την άλλη στην Κουμουνδούρου λένε ότι όλα είναι δρομολογημένα και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ θα έχει κλείσει το μέτωπο Πολάκη. Αραγε έχουν δίκιο; Θα σιωπήσει ο αποπεμφθείς από τα ψηφοδέλτια και πιθανότατα διαγραφείς σφακιανός βουλευτής; Ή θα κάνει κρητικό αντάρτικο κάνοντας ταυτόχρονα ζημιά και στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι περισσότεροι, πάντως, υποστηρίζουν ότι η διαγραφή Πολάκη θα μπορούσε να έχει… ημερομηνία λήξεως. Δηλαδή μετά από κάποιους μήνες, όταν θα πέσουν οι τόνοι, να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει τον ανένδοτο… με φόντο τις μεθεπόμενες εκλογές.

Αν κερδίσει όμως ο Τσίπρας στις κάλπες που έρχονται, δεν αποκλείεται να έρθει πιο γρήγορα η επιστροφή του Πολάκη. Όλα είναι ανοικτά…

========================

Τι φοβάται η αγορά

Με φόντο τη σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που προβλέπουν και οι άνθρωποι της αγοράς, είναι ότι η τοξικότητα έχει εμποτίσει και την πολιτική και την κοινωνία. Αγωνιούν μήπως ακόμη και μετά τις εκλογές το θολό τοπίο, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος κάνουν ζημιά στην οικονομία. Αρχικά στην κατανάλωση, καθώς οι πολίτες είναι πιο «μαζεμένοι» όταν βλέπουν μια πολιτική κατάσταση να κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Φοβούνται δε ότι μπορεί να υπάρξει στάση πληρωμών, είτε σκόπιμα ή λόγω αδυναμίας που φέρνει η συνεχόμενη κρίση. Μια νέα γενιά οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ θα αύξαινε το εσωτερικό χρέος, ενώ μια αύξηση των κόκκινων δανείων θα απειλούσε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι πρέπει η πολιτική αντιπαράθεση να κινηθεί σε λογικά πλαίσια και «να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες το συντομότερο δυνατό».

——————————————

Απολύει κόσμο το Twitter

Δύσκολοι καιροί για κολοσσούς όπως το Twitter το οποίο μπορεί να αγοράστηκε πολλά δις δολάρια από τον Μασκ, αλλά απολύει εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε την Κυριακή ότι απολύθηκαν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι, σχεδόν το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Οι απολύσεις, που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, αφορούσαν υπεύθυνους διαχείρισης έργου, αναλυτές δεδομένων και μηχανικούς αρμόδιους για τη μάθηση των μηχανών και την αξιοπιστία της υπηρεσίας.

Η Twitter είχε προσωπικό περίπου 2.300 εργαζομένους τον περασμένο μήνα, αλλά τώρα μειώνεται διαρκώς. Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε από τον Ιλον Μασκ…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories